fb
Ревюта

„Ебола“ – митовете около един смъртоносен вирус

2 мин.
Ebola - David Kuoman

ebola-istoriyata-na-edin-smartonosen-virus-v-prirodata-i-sred-horata

Епидемията на болестта ебола е много по-различна от потресаващите събития в политиката и войната – тя е по-трудна за описване, по-зловеща. Вирусът няма лице. Няма политически пристрастия. Той като че ли убива чрез ангела на смъртта…

След лятото на 2014 година, когато избухва епидемията на вирусната хеморагична треска ебола, болестта започва да придобива и медийна изява. Всякакви легенди витаят и градят мистерията около непознатата размирна гостенка. Митовете се разпростират от жертви, плачещи с кървави сълзи, до творения, граничещи със света на Едгар Алан По – кръв, която изтича и шурти от всяка пора на тялото на пациента (болестта, която писателят описва в „Маската на алената смърт”).

Твърдението, че ебола е „необичайно кървава”, се оказва плод на художествената литература, за която е много по-удобно да всява паника. Това е само един от примерите за заблуда относно вируса. Дали за ебола не се разпространяват повече легенди, отколкото истини? Колко точно опасен е вирусът и какво представлява? Как се е разпространил и къде се крие?

„Ебола“ на Дейвид Куомън (изд. „Вакон“) е неголяма, но съдържателна книга, която ни запознава сбито с историята и екологията, както и начина на действие на вируса. Изследването на Куомън представлява широкодостъпно научно-популярно четиво, което ще ви информира за същността на проблема eбола, като проследи пораженията от смъртоносния вирус в природата и сред хората. Ще отговори на много въпроси по достъпен и трезв начин с добре отмерена прецизност и без крайни твърдения.

David_Quammen-vakon

Разбулването на митовете около вируса на достъпно научно ниво си е изкуство. Като човек, който учи биология, с ръка на сърцето бих твърдяла, че Дейвид Куомън се е справил прекрасно със задачата да обясни природата на вируса в същността й по разбираем за всеки читател начин и едновременно с това научно издържано. В книгата не липсва биологична терминология, но тя е поднесена достатъчно ясно, за да бъде проумяна в дълбочина.

„Ебола: историята на един смъртоносен вирус в природата и сред хората“ е книга за любопитните, търсещите, които наистина искат да узнаят повече за болестта. Изследването не е само за хора с интерес в биологията, a за всеки буден човек, който търси възможността да научи повече за еболата – защо е страховита и докъде се разпростира мощта й, както и какво да очаква от нея и дори какви мерки да предприеме, за да се предпази.

Прочетете още и ревюто за книгата на Десислава Микова тук.