fb
БългарияНовини

Експерти ще обсъждат проблеми на българската кирилица

1 мин.

muzesof_logoВ чест на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост Музеят за история на София и Националната художествена академия, катедра „Плакат и визуална комуникация“, организират конференция „Българската кирилица“.

Научният форум ще разгледа проблемите на развитието на българската кирилица, като темите са разпределени в три области: книгата на кирилица от историческа гледна точка, кирилицата и глаголицата в различните сфери на изобразителното и дигиталното изкуство, развитието на кирилицата у нас – проекти и реализации.

Водещи в областта експерти ще обсъждат въпроси като графичното изражение на българската кирилица, нейното съхраняване, развитие и популяризиране; шрифтове, разработени от български дизайнери, начините на изписване на българските букви и разликите с други азбуки на кирилица, например руската.

Конференцията ще се проведе на 24 май 2016 г. от 11 до 16 часа в Музея за история на София. В същия ден от 16:30 ч. ще бъде открита и калиграфска изложба. Събитието е със свободен вход и е отворено за всички, които се интересуват от темата. Пълната програма на конференцията можете да изтеглите от сайта на Музея за история на София.