fb
НовиниПо света

Франкфуртският панаир обяви детайли от дигиталната си програма

3 мин.

Платформата за авторски права и традиционната конференция по време на Франкфуртския панаир са акцентите в планираната дигитална програма на тазгодишното изложение, научаваме от Publishing Perspectives. Организаторите започнаха обявяването на детайли от програмата дни след новината за грант в размер на 4 милиона евро от пакета за стимулиране на културата в Германия (Neustart Kultur), отпуснат от федералното правителство през юни.

Финансирането по линия на Neustart Kultur има за цел да направи дигиталните събития и услуги на Панаира достъпни безплатно за посетителите и феновете на книгите, където и да се намират. Надсловът на инициативата е „Всички заедно сега“ в опит в дните от 14 до 18 октомври „да бъдат отпразнувани авторите и историите от панаира и във виртуалното пространство“.

Frankfurt Rights е името на платформата за търговия с права и лицензи, която ще позволи на издателите тази година да пуснат онлайн каталози с индекс на ключови думи и инструменти за откриване на заглавия и контакти на носителите на права. Всички посетители на панаира ще имат достъп до платформата до средата на септември. Средствата по линия на гранта Neustart Kultur са заделени за осигуряване на безплатен достъп на потребителите до платформата за период от девет месеца след приключване на панаира през октомври.

Джени Кюн (снимка: xing.com)

Джени Кюн, мениджър на платформата и лидер на проекта в дигиталната част на програмата, споделя, че Франкфуртският панаир е платформа за бизнес с международни права. 

“Затова е изключително важно на потребителите да бъдат предоставени ефективни дигитални услуги, в допълнение към съществуващите физически локации. Това ще позволи на посредниците, редакторите и мениджърите на лицензи от всички части на света да презентират своя бизнес и му дадат нов тласък”, споделя в изявление Кюн.

Платформата е част от сайта на Франкфуртския панаир, заедно с календар на събитията. Компаниите ще могат да изградят собствено присъствие на специализираните страници за търговци и почитатели на културните събития, както и да заемат мястото си в обичайните списъци с изложители. 

До 15 юли програмата BookFest приема предложения за съдържание на онлайн маратона, който ще се проведе на 17 октомври.

Регистрацията за участие в дигиталната програма е отворена до средата на август. През септември ще има яснота за календара на програмата.    

Програмата на онлайн изданието на Франкфуртската конференция е разделена в четиридневни тематични панели, като всяка от сесиите ще се провежда между 15 и 17:30 ч. централноевропейско време.

Темите от програмата по дни:

12 октомври: академични и научни проблеми на книгоиздаването в сътрудничество с Scientific Knowledge Services;
13 октомври: Права и лицензи;
14 октомври: Книгоиздаването – прозрения;
15 октомври: Аудио.

Снимка на публикацията: boersenverein.de