fb
@-книгиЕ-книги

Електронните книги, закупени от Microsoft, ще бъдат изтрити този месец

1 мин.

Технологичният гигант Microsoft спира продажбите на електронни книги през юли, а всички вече закупени книги ще бъдат изтрити от устройствата на потребителите на услугата, съобщава Gizmodo. Това се налага заради спирането на DRM сървъра на компанията, първоначално замислен като мярка срещу пиратството.

Microsoft съобщи неприятната за своите клиенти новина още през април. Въпреки това, тя все още се възприема с негодувание. Не само електронните книги, за които сте си платили, ще изчезнат, а и безплатно свалените издания.

Все пак се предвиждат известни компенсации. Парите за закупените книги ще бъдат върнати, а потребителите, които са си водили бележки в изданията, ще получат допълнително 25 долара.

От Wired твърдят, че една от причините услугата на Microsoft да не е особено популярна сред потребителите е липсата на специално приложение за четене, което води и до ниски продажби. За професионалисти от различни области – например адвокати, научни работници и други – загубата на водените бележки далеч би надхвърлила компенсацията от 25 долара.

Ситуацията кара технологичните медии да повдигнат върпоса доколко адекватни са DRM защитите в съвременния медиен свят. Потребителите обаче трябва да са наясно, че плащайки за книги, филми или музика, те не притежават съответната интелектуална собственост. Просто имат лиценз, който им позволява достъпа до нея.

Снимка на публикацията: Pexels