fb
БългарияНовини

Елиф Шафак с нова книга за Панаира на книгата

2 мин.
Elif Shafak

Elif Shafak Cherno mliakoС наближаването на Коледния панаир на книгата, книжните новини у нас се увеличават непрекъснато. Хубавата новина от днес е, че българските читатели ще имат възможност да се срещнат отново с творчеството на турската писателка Елиф Шафак в книгата й „Черно мляко“, която излиза у нас само ден преди панаира, съобщават от издателство Егмонт.

„Черно мляко“ е своеобразен мемоар на Шафак и разказва за борбата между изкуството и дълга на жената да бъде майка. След раждането на първото си дете през 2006 г. известната турска писателка изпада в тежка следродилна депресия, спира да пише и загубва вярата си в думите, както сама споделя. В „Черно мляко“ Елиф Шафак проследява пътешествието в преоткриване на себе си, изправя се срещу всяка една част от себе си и съпоставя своя опит към този на други жени писатели като Силвия Плат, Зелда Фицджералд, Вирджиния Улф, Айн Ранд, Симон дьо Бовоар, Жорж Санд и още много други.

Книгата е издадена в Турция през 2007, преди големия световен хит на Шафак „Любов“.

Eлиф Шафак е една от най-известните и обичани турски писателки. Романите й са преведени на повече от 30 езика, а през 2006 г. заради “Копелето на Истанбул” й е повдигнато обвинение за обида към турската национална идентичност.

В България до момента са издадени 3 книги на популярната турска писателка – „Любов“, „Копелето на Истанбул“ и „Чест“. През пролетта на 2012 година Елиф Шафак за първи път посети България, като именно тогава беше представен пред множество читатели романът „Чест“. Резюме от пресконференцията с медиите от тогава може да прочетете тук.

Не пропускайте да прочетете и ревюто на „Любов“ от Христо Блажев.