fb
НовиниПо света

Елиф Шафак в краткия списък на британската Женска литературна награда

2 мин.

Писателката Елиф Шафак влиза в краткия списък на Женската награда за художествена литература за 2022 година в Обединеното кралство, пише Publishing Perspectives. Дългият списък за конкурса беше обявен на Международния ден на жената и включваше 16 заглавия, седем от които на от автори от Съединените щати. Краткият списък от шест заглавия, обявен в сряда, включва една авторка от Обединеното кралство (Елиф Шафак), една от Тринидад (Лиза Алън-Агостини), една от Нова Зеландия (Мег Мейсън) и три от САЩ (Луиз Ердрич, Маги Шипстед и Рут Озеки).

Женската награда за художествена литература се връчва за „изключителна, амбициозна, оригинална художествена литература, написана на английски от жени от всяка точка на света“. Интересно е да се отбележи, че никоя от избраните не е участвала по-рано в надпреварата. Шафак е била в дългия списък преди, но не и във финалната фаза. Тази година писателката е номинирана за романа си The Island of Missing Trees, който е познат на българските читатели под името „Островът на изгубените дървета“ (изд. „Егмонт“).

Носителката на наградата получава 30 000 британски лири и лимитирана бронзова статуетка, известна като „Беси“, създадена и подарена от художника Гризел Нивен.

Победителката ще бъде обявена на 15 юни в Бедфорд Скуеър Гардънс в Блумсбъри.

Номинираните авторки и заглавия за 2022 г.

Лиза Алън-Агостини – The Bread the Devil Knead

Луиз Ърдрич – The Sentence

Мег Мейсън – Sorrow and Bliss

Рут Озеки – The Book of Form and Emptiness

Елиф Шафак – The Island of Missing Trees

Маги Шипстед – Great Circle

Прочетете ревюто на Таня за „Островът на изгубените дървета“.