fb
Ревюта

Енио Мориконе. Музиката, която остава

3 мин.

Енио МориконеЗабелязали ли сте, че обикновено музиката във филмите остава встрани – встрани от комуникацията и маркетинговите ходове на филмовите компании, встрани от акцентите на “важните” награди, встрани от масовото внимание. В същото време музиката е именно онзи спояващ елемент във всеки филм, който много лесно може да накара масовата публика да се влюби до толкова, че да не обръща внимание на редица други недостатъци. И тук не говорим за онези песни, специално създадени от световно известни музиканти за саундтрака на поредния блокбъстър, а за музиката, която ни разказва истории.

Такава музика, която разказва история и в същото време история на самата филмова музика, е луксозното триезично издание за маестро Енио Мориконе (на английски, италиански и немски език), което се появи в ограничен тираж преди около месец и у нас във връзка с концерта на композитора в София на 10 декември.

В тази изключително красива книга, наподобяваща формата на винилова плоча, са събрани не само едни от най-емблематичните творби на италианския композитор в 4 диска, но и историята на тази музиката, която близо 50 години прави киното още по-пълнокръвно и запленяващо. Събрано е и самото кино на Мориконе – големи вълнуващи кадри от още по-емблематичните му филми, постерите на филмите и онези ленти, запазили киното в аналогов формат, които едновременно потапят в миналото, но и дават усещането за докосване до създаването на самата история.

Енио мориконе

Тази книга е влизане зад кулисите, но не онова папарашко надзъдртане в детайлите от личния живот на човека Енио Мориконе, а едно много стилно и елегантно пътуване в неговия творчески гений. От тази книга няма да научите много за човека Енио Мориконе, но със сигурност ще научите повече за композитора, музиканта, за непрестанния стремеж за създаване на музика, експериментиране и разчупване на стереотипите.

Енио Мориконе

Това е книга, която преди всичко трябва да се слуша, да се чете на един дъх и да се подарява. Защото тя е събрала едно много истинско усещане за величие, което обаче не е далечно и студено, за красота, която е постижима, със силата на творчеството. А и тази музика е от онази, която остава, която дава и онзи вълшебен прашец на киното и тотално ни влюбва. Защото няма как да я сбъркаш, често дори да не си спомняш съвсем сюжета на филма.

Енио Мориконе

Концертът на маестро Енио Мориконе е на 10 декември и все още имате възможност да се насладите предколедно на неговото музикално вълшебство. Самата книга, от своя страна, е страхотно допълнение към билет за този концерт, което ще остане, заедно с музиката.

Прочетете и ревюто на Христо Блажев за книгата в Книголандия.

Чуйте и част от най-популярната филмова музика, създадена от италианския композитор:

https://www.youtube.com/watch?v=IrWlvwQ0j-M