fb
СпециалниЧети повече

Европейската съвременна литература ще очарова България тази вечер в Нощ на литературата 2015

2 мин.

нощ на литературата 2015Откъси от книгите на съвременни автори от различни европейски държави ще могат да чуят любителите на поезията и прозата по време на четвъртата поредна Нощ на литературата в България.

Безсънната книжна вечер ще се случи именно днес, 13 май, в 11 български града от 18 до 22 часа. В Нощ на литературата 2015 ще се включат Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Сред книгите, откъси от които ще чуем тази вечер, са “Бели зъби” на Зейди Смит, “Възвишение” на Милен Русков, “Небето се завърна” на Клара Санчес, “Немците” на Якуба Каталпа и други. В четенето ще могат да бъдат чути още откъси от книгите победители в Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно”, както и поезия от Полша.

Сред четците се открояват актьорите Ирмена Чичикова, Явор Бахаров, Веселин Мезеклиев, радиоводещата Богдана Трифонова и водещата на “Денят започва с култура” Анна Ангелова. Сред четците са още Милен Русков и Яница Радева, които ще бъдат четци на собствените си книги.

В София ще бъдат организирани 12 читателски гнезда съсредоточени в района на ул. „Оборище“ и ул. „Шипка“, където любителите на литературата ще могат да спечелят награди като обиколят всички читателски точки и съберат от тях печати на специално изработени карти за инициативата. В края на вечерта всеки събрал поне 5 печата от „читателските гнезда“ ще може да участва в томбола.

Повече информация за читателските гнезда, четците и книгите, може да научите в сайта на инициативата тук.

Организатори на българската Нощ на литературата са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България (Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Институт Сервантес, Полски институт, Унгарски културен институт, Чешки център), но така също и Руски културно-информационен център, КИЦ на Р. Македония, Представителство на ЕК в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“, с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национално радио, „Аз чета“ и сайта Peika.bg.

Вижте и електронен вариант на брошурата с читателските гнезда в София:

Нощта на литературата тази година ще се проведе за девети път и в още десетки европейски градове. Идеята на проекта е да доближи широката публика до съвременната европейска литература посредством серия от публични четения.