fb
БългарияНовини

Фантастивал превзема музея „Земята и хората“

2 мин.
larp

Уникален по рода си Фестивал на фантастиката ще се проведе тази седмица в музея „Земята и хората“. От 16 до 18 май почитателите на жанра са добре дошли на Фестивала, за да се включат в средновековни битки с мечове и магия, да споделят своите дръзки визии за бъдещето и да се запознаят със здраво стъпили на земята творци. Събитието се организира от Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“, фондация „Човешката библиотека“ и музей „Земята и хората“.  

Фантастивалът ще ви срещне с общности и групи, обединени от любовта си към фантастичното във всевъзможните му проявления: литература и кино, живопис и музика, ларп и бордови игри, търсене и творене на бъдеще – споделя Калин Ненов, преводач и творчески директор в „Човешката библиотека“. – Във време на промени и разкъсвания, нашата цел е да градим мостове: едни към други; и заедно – към следващия свят, в който мечтаем да живеем.“

Фестивалът ще бъде открит този петък от 17:30 ч. с изложба с фантастични картини и ще се отпразнува 40-годишният юбилей на софийския клуб за фантастика, евристика и прогностика „Иван Ефремов“. В събота от 16:00 ч. ще бъде представена антологията „За спасяването на света“, като прелюдия към кръгла маса за позитивните модели на бъдещето и устойчивото развитие.

Най-богатият откъм събития ден е неделя, 18 май, когато сцената ще бъде заета още от 11:00 ч. Тогава ще бъде награждаването на младите автори, отличени в четвъртия поред Копнеж за растящо творчество. Клуб „Светлини сред сенките“, чиято трилогия „Аурелион“ се класира на 29-о място в „Малкото голямо четене“ през 2011 г., ще прожектира епизоди от сериала „Аурелион“. По-късно ще бъдат представени онлайн домът на фантастиката SciFi.bgФентъзи ЛАРП център, бордовата игра Bright Future, Цитаделата, анимационните филми на Дивна Вълчева, късометражният Iscariot и документално-визионерският „България, тази вечна ерес“.

За нас Фантастивалът е уникална възможност да се покажем на хората и да сверим часовника си с други творци и общности в жанра – казва Петър Атанасов, главен редактор на SciFi.bg и участник в програмата. – Важно е човек да следва мечтите си, да се развива, да гледа напред и да твори. Точно това според нас е посланието на събитието и затова сме горди да бъдем част от него.“

Пълната програма на фестивала можете да разгледате тук.