fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Ревюта

Anastacia Karnauh just added you as a friend on Facebook…

2 мин.
Facebook. Miliarderi po nevolia

“Eдна компютърна програма може да ти осигури секс” Бен Мезрич

Facebook. Miliarderi po nevoliaВсяка сутрин отварям е-мейла си и с някаква скрита гордост виждам 40 писма, които ме оповестяват, че още 15 човека ме следят в Twitter, 24-ма са коментирали снимките ми, статуса или са ми изпратили лично съобщение във Facebook, а 5-ма искат да Accept-нa рекуеста им в LinkedIn. И докато си прекопая фермата, изслушам всички готини парчета на стената, прочета споделените статии и новини, reply-йна и retwitt-на няколко статуса, заминава половината ден. И през втората половина аз продължавам.

Няма какво да говорим. По-голямата част от комуникацията ни се осъшествява в социалните мрежи. И не само защото е бързо, лесно и безлатно. Също така е модерно.

Заради тази модерност грабнах книгата „Фейсбук – милиардери по неволя” на Бен Мезрич. Никога не съм си правила труда да проуча как се е появил Фейсбук, но сериозно се притеснявам всеки път, когато чуя поредната новина, че той ще става платен. За жалост, а може би и с гордост, трябва да призная, че тази мрежа (а и много други), станаха неразделната част от живота ми и пред въпроса дали ще се разделя с нея или с 5-10-15 евро месечно дори почти не се замислям…

Това как се роди идеята, как и защо се роди тя (Господи, Ницше се оказа толкова прав и тук в основата стои желанието за секс!). Кой стои зад страницата, кой даде първите пари за начинанието, кой обра лаврите и сега обира милиардите, кой остана прецакан, а кой изритнат от играта. Всичко товаможе да откриете във „Фейсбук – милиардери по неволя” на издателство millenium.

Факт е, че това е една от много книги писани за Фейсбук. Факт е и че тя показва само едната гледната точка. Факт е и че при всяка раздяла има предадени и наранени, а двете страни са прави сами за себе си. Така се случва и в света на Фейсбук или поне в този, в който създателят Марк Закърбърг има визитка, на която пише само:

„Аз съм шефът, копеле”.

И в този свят прецаканите са тези, които нямат такава визитка.

P.S. Кои са социалните мрежи, които ползвате, освен споменатите от мен? Аз предлагам www.vk.com. Вие?

[ + ]