fb
БългарияНовини

„Феята от захарницата“ покорява и сцената

2 мин.

След като влезе и трайно се настани в сърцата на малките читатели, историята за „Феята от захарницата“ (изд. „Рибка“) по едноименната поредица книги на Катя Антонова ще бъде поставена и на театрална сцена. От 18 февруари, „Сълза и смях“ е домакин на новия детски спектакъл на театър „София“.

Режисьор на постановката е Елза Лалева. Главната героиня, която играе феята Ванилия, е Йоанна-Изабелла Върбанова, а в историята участват още Мила Банчева, Юлиан Малинова, Мартин Петров, Николай Върбанов, Николай Димитров, Елеонора Иванова. Сценографията и костюмите са на Петя Караджова, композитор е Мира Искърова, мултимедия – Димитър Сарджев, рисунки и драматизация – Елза Лалева.

“Превръщането на една популярна детска книга в театрално представление за мен беше голямо приключение. С всичките му трепети на възторг, боязън, омайвания, разочарования, нови очарования, открития, уроци, полети и падения. Исках да се оттласна от книгата за феята Ванилия и същевременно да съм вярна на авторката и духа ѝ. Искаше ми се да се получи спектакъл за „приключението порастване“. За Филип и Ванилия, и техния леко критичен поглед към света на възрастните. За копнежа по приятелство, яснота, справедливост…за крилата от вдъхновение, които са ти нужни. За вдъхновението, което феите даряват. За траекторията на духа, която всеки може да си очертае, стига да си е намерил фея“, казва Елза Лалева.

В края на миналата година се състоя премиера на петата книга от поредицата „Ванилия Величественова Всемогъщова“.

Следващите постановки са планирани за 19 февруари и 5 март.

Не пропускайте ревютата на Преслава за „Феята от захарницата“„Четиринайсет Ванилии и половина“„Агент Ванилия в мисия „Горска ягода“, „Баобаба“.