fb
Ревюта

Маркетингът е емоция

2 мин.
marketing-3-0

marketing-3-0Маркетингът вече не е същият. Всички специалисти знаят това, но едва ли са много онези, които си дават сметка кой всъщност е техният работодател в момента. Според Филип Котлър, Хармаван Картаджая и Айвън Сетиаван маркетолозите вече не работят за компаниите, а за клиентите на тези компании. И най-добрият начин да им бъде повлияно е чрез директна атака към техните ценности. Защото това е „Маркетинг 3.0“.

Това е книга №47 за Филип Котлър и вероятно много хора си мислят, че професорът се е изчерпал. Да, ама не. И тук всеки ще намери част от пионерските теории на Котлър, които често променят начина, по който се прави маркетинг на глобално ниво. Дали тук най-голямата му заслуга е, че прави ясно структурирано и ориентирано към действията и резултатите обобщение на новия начин за развитие на марката – маркетингът на ценностите, ще прецените вие.

Зад тези 230 страници обаче стои един доста продължителен труд, който чисто количествено можете да проследите в десетките таблици и case study-та. Лесно ще видите колко са прави Котлър, Картаджая и Сетиаван – марките вече не се управляват от експертите, а от техните фенове – дайте им емоционална и ценностна връзка с вашата компания и просто правете пари. Бъдете добри корпоративни граждани („социални компании“, както е специфичният термин в книгата) и потребителите ще бъдат добри клиенти.

На някои места чрез примерите книгата доста сериозно препраща към „Да раздвижим нещата“, където много подробно са развити идеите за устойчиво развитие като начин на фунцкиониране на една компания. И както там мениджърът на Stoniefield Гари Хършбърг разказва как е изградил от нулата фирма, която е сред световните лидери в производството на био кисело мляко, в „Маркетинг 3.0“ Котлър и компания дават насоки за изграждането на безупречна репутация на една марка именно по пътя на устойчивото развитие.

За съжаление не става ясно коя от главите от кой от тримата експерти е писана и затова трябва да се преминава през откровено скучновати и нямащи нищо общо с маркетинга фрагменти от книгата, но и това може да бъде преживяно. В името на най-големия работодател – клиента. Именно защото това е „Маркетинг 3.0“.