fb
НовиниПо света

Филип Пулман с нова трилогия 17 години след „Тъмните му материи“

1 мин.

Британският автор Филип Пулман се връща към добре познатите и обичани от читателите му паралелни вселени от поредицата Тъмните му материи с нова трилогия, съобщава БТА. Името на поредицата е „The Book of Dust“ („Книга на Праха“) и първата книга от нея ще излезе едновременно във Великобритания и САЩ на 19 октомври.

Трилогията ще се концентрира около познатата ни героиня Лира Белакуа и действието в първата част ще се развива 10 години преди събитията от „Северно сияние“, обобщават от портала Шадоуденс. Според Пулман това няма да е предистория или следистория, а действието ще се развива паралелно с „Тъмните му материи„.

„Идеята за „Dust“ може да бъде открита още в „Тъмните му материи“. Малко по малко през тази история идеята ставаше по-ясна и по-ясна и аз винаги съм искал да се завърня към нея и да откриея повече. Въпросите относно съществуването ни са ми безкрайно интересни има какво още да бъде открито“, пише авторът в своя сайт.

Филип Пулман е носител на престижната литературна награда „Астрид Линдгрен” за цялостното си творчество. „Тъмните му материи” е издадена в 40 държави и е третата любима книга на британците в „Голямото четене”. Според сайта на издателство „Бард“ новото пълно издание на трилогията се очаква на българския пазар на 27 февруари.