fb
БългарияНовини

Филм от Фестивалa “(не)Възможното образование” тръгва по Neterra TV

2 мин.

Документалният филм „Ние сме тези, които очаквахме“, част от програмата на Фестивал “(не)Възможното образование”, ще бъде достъпен за безплатно гледане в платформата Nettera TV до 21 юли. Той ще бъде излъчен и по време на лятното издание на фестивала – на 22 и 23 юли в двора на 139. ОУ „Захарий Круша“.

Посланието на филма е, че е необходима радикална промяна в начина, по който гледаме на образованието. За да оцелее светът, който нашите деца ще наследят, има нужда от хора, които да бъдат по-креативни, по-уверени, по-подготвени и адаптивни. По думите на Хърбърт Джордж Уелс: “Цивилизацията е състезание между образованието и разрухата.”. Ако искаме да избегнем разрухата, образованието трябва да процъфти. Осъществяването на промяната зависи от всеки един от нас – ученици, учители, родители, политици. Ние сме хората, които чакаме.

“Ние сме тези, които очаквахме” представя широк поглед към проблемите на съвременното образование. Сценарият е построен около историите на петима тийнейджъри от Суиндън – град, считан за микрокосмос на британския начин на живот през 21 век. Всеки от младежите има различен опит с образователната система и през разказите им научаваме за техните успехи и провали, за предизвикателствата, с които се сблъскват и начините, по които ги преодоляват.

Филмът разглежда трите стълба, върху които е изградена настоящата образователна система в световен мащаб: учебни програми, тестове и преподаване. Чрез множество примери показва как този подход не отговаря на нуждите на съвременния живот и лишава младите хора от възможността да разгърнат талантите, креативността и потенциала си. Въз основа на наблюдения и интервюта с ученици и учители, известни личности като сър Ричард Брансън, Джерард Гриър, Хенри Уинклър, сър Кен Робинсън, както и с широк кръг международни експерти в образованието, филмът придава човешки облик на кризата и провокира към преосмисляне на целите на образованието.

Освен да идентифицира проблемите, “Ние сме тези, които очаквахме” изследва възможните решения през положителни примери от различни части на света – САЩ, ЮАР, Швеция, Холандия, Англия.

Трейлър на филма с български превод гледайте тук:

Гледайте филма до 21 юли тук.

Повече информация за предстоящия фестивал можете да намерите тук.

[ + ]