fb
НовиниПо света

„Физика на тъгата“ на Теодор Ушев – с премиера през септември в Торонто

1 мин.

Официалната премиера на анимацията на Теодор Ушев „Физика на тъгата“ по едноименната книга на Георги Господинов ще бъде през септември, по време на престижния Международен филмов фестивал в Торонто, Канада, съобщи Zippy Frames.

Най-новият проект на Ушев е с продължителност от 26 минути и е първият в историята анимационен филм, направен с енкаустика – рядка и специфична живописна техника, при която се използва горещ восък и различни бои и пигменти. Анимацията е озвучена от актьорите Доналд Съдърланд и сина му Росиф Съдърланд. Пред Zippy Frames Ушев споделя:

Мисля, че през лятото на 2011 година за първи път се докоснах до книгата на Георги Господинов „Физика на тъгата“. По това време романът вече беше добил известна популярност в България като нещо различно, модерно, встрани от традиционното. Не прочетох книгата веднага. Мисля, че едва през есента успях да я прочета, но тя успя дълбоко да ме докосне, това беше книга за мен, за моето поколение.

След световната си премиера на фестивала в Торонто (5-15 септември), „Физика на тъгата“ ще бъде представена и на фестивала в Отава (25-29 септември).  С предишния си проект, базиран на творбата на Георги Господинов „Сляпата Вайша“, Ушев си спечели номинация за „Оскар“ и няколко престижни награди, затова нямаме търпение да видим как публиката и журито на двата фестивала ще приемат „Физика на тъгата“.

Гледайте трейлъра на предстоящата анимация:

Източник на изображението: Twitter/ Theodore Ushev