fb
НовиниПо света

Фондация за достъп до книги взе наградата на Астрид Линдгрен за 2024 г.

1 мин.
Снимка: WayneQuilliam/ILF

The Indigenous Literacy Foundation получи Мемориалната награда на Астрид Линдгрен за 2024 г. на официална церемония в Стокхолм. Фондацията работи за подобряване на обраователната среда за децата и младите хора от местното население на Австралия, като предоставя достъп до книги и програми за ограмотяване. Наградата връчи лично шведската принцеса Виктория.

Фондацията получи награда от 5 милиона шведски крони (443 433 евро) за техния изключителен принос към ограмотяването на децата и младежите.

„Като разпространяват книги и насърчават четенето, разказването на истории и креативността, Фондацията за местна грамотност създава навици за четене, насърчава самочувствието и чувството за принадлежност“, пише в мотивацията на журито.

Фондацията е избрана сред 245 номинации от 68 държави.

Церемония по връчване на наградата Снимка: Снимка: Keith Rönberg/Swedish Press Agency

Мемориалната награда на Астрид Линдгрен е създадена през 2002 г. от шведското правителство, за да насърчи правото на всяко дете на страхотни истории. Тази глобална награда се присъжда ежегодно на лице или организация за техния изключителен принос към литературата за деца и юноши. С награда от пет милиона шведски крони това е най-голямата награда от този вид. Администрира се от Шведския съвет по изкуствата.

Носител на наградата през 2023-а беше писателката Лори Халсе Андерсен.