fb
Книги и киноСпециални

FX подготвя лимитиран сериал по „Шогун“

2 мин.
Телевизионният канал FX е поръчал адаптацията на романа „Шогун“ от Джеймс Клавел, съобщава Hollywood Reporter. Лимитираният сериал, който ще съдържа десет епизода, няма да е първата екранизация на емблематичната творба от 1975 г. През 1980 г. NBC излъчва изключително успешен минисериал, заснет изцяло в Япония, с Ричард Чембърлейн в главната роля.Директорът на FX Джон Ландграф коментира:

Историята на „Шогун“ пленява публиката още откакто Джеймс Клавел публикува романа за първи път преди повече от четиресет години. Мотивът за чужденеца, сблъскващ се с нова култура, е също толкова актуален днес, колкото и тогава. За нас е чест да представим сериала на съвременните зрители.

„Шогун“ разказва историята на английския лоцман Джон Блекторн, който корабокрушира на бреговете на феодална Япония в началото на XVII век. Впоследствие той става довереник на могъщия даймьо Йоши Торанага. Сюжетът се съсредоточва и върху аристократката Марико.

Хитовият минисериал от 1980 г., отличен с три награди „Еми“, протича от гледната точка на Блекторн – европеец в непозната земя. Този тип повествование обаче едва ли ще се радва на особен успех в наши дни. В интервю пред медиите Ладгарф споделя, че в адаптацията на FX японските герои ще получат също толкова внимание:

Много се забавляваме със задачата да балансираме историята и да предадем случващото се и от двете гледни точки. Подбрали сме наистина невероятни японски актьори. Съгласен съм с преценката ви, че ако целта ни е просто да придадем екзотичен, едва ли не фетишизиран облик на японската култура, видяна през очите на Запада и мъжката перспектива на героите, вероятно ще се провалим. Мисля, че разполагаме с вълнуващата възможност да разкажем за сблъсъка на две култури, като го пречупим през различните гледни точки.

Ронан Бенет („Обществени врагове“) и Рейчъл Бенет („Бел ами“) са сценаристи на сериала. Те ще поемат и ролята на изпълнителни продуценти съвместно с Андрю Макдоналд, Алон Райх от DNA TVМайкъл де Лука, Микаела Клавел и Тим ван Патън („Семейство Сопрано“, „Игра на тронове“), който ще бъде режисьор на част от епизодите. Снимките ще се състоят в Япония и Великобритания. 

Все още няма насрочена дата за премиерата.