fb
НовиниПо света

Габриел Гарсия Маркес почина на 87 години

2 мин.
Gabriel Garsia Markes

„Капитанът се обърна към Фермина Даса и видя по клепките й първите искрици зимен скреж. После погледна Флорентино Ариса, усети непоклатимото му самообладание, неустрашимата му любов и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта.“

Габриел Гарсия Маркес „Любов по време на холера

Големият колумбийски писател и нобелов лауреат Габриел Гарсия Маркес е починал на 87 години през деня на 17 април в Мексико сити, съобщава Асошиейтед прес. Новината е потвърдена от говорителката на семейството на Маркес Фернанда Фамилиар.

Маркес, който се смята за най-популярния писател в испаноезичната литература след Мигел де Сервантес, беше настанен в болница преди десетина дни със симптоми на пневмония, но в последствие беше изписан и се лекуваше у дома.

Слухове за влошеното здраве на писателя се появяваха периодично през последните години като през 2012 година брат му Хайме Гарсия Маркес съобщи, че писателят се бори с рак на лимфните възли. През последните години колумбийският писател беше ограничил почти изцяло публичните си изяви.

В литературата Маркес остава със своите романи и разкази, които съчетават едновременно художествени и документални елементи. Именно те превръщат Маркес в класик още приживе и го утвърждават като най-известния представител от жанра „магически реализъм“. Сред най-популярните му творби са “Любов по време на холера”, “Сто години самота”, “Есента на Патриарха”, „Хроника на една предизвестена смърт“.

През 1982 година получава Нобеловата награда за литература за „своите романи и къси разкази, в които фантастичното и реалистичното са съчетани в богато изграден свят на въображението, който отразява живота и конфликтите на континента (Южна Америка – бел. ред.)

Маркес работи и като журналист и редом с писатели като Норман Мейлър и Том Волф той е един от пионерите на т.нар. течение “нова журналистика”. През 90-те години в интервю той споделя „Аз съм журналист. Винаги съм бил журналист. Моите книги нямаше да бъдат написани, ако не бях журналист, защото всичко в тях е взето от реалността.“

В България преди 1993 година са издадени повечето от творбите му, но след скандал, свързан с авторските права, писателят забранява издаването на творбите си в страната. След 2010 година правата за издаване в страната са възстановени, като с нови издания се появяват “За любовта и други демони” и сборникът с разкази “Дванайсет странстващи разказа”.