fb
Ревюта

„Гениалната приятелка“ живее в царството на крайностите

3 мин.

„Гениалната приятелка“ (изд. „Colibri“) е първата част от неаполитанската тетралогия на обвитата в тайнственост Елена Феранте, която отказва да покаже истинското си име и лицето си пред света. Книгите й, веднъж написани, спират да се нуждаят от създателя си, а на читателя е оставена пълната свобода на необременената от авторово присъствие интерпретация. Анонимността на писателя е щит за него самия, който едновременно закриля личното (съ)преживяване и дава свободата на творба и зрител да бъдат себе си, да общуват непосредствено.

Схващането, че читателят създава романа в процеса на възприемането му, винаги ми e билo на сърце, затова подходих с нетърпеливо очакване към книгата, донесла международна слава на Елена Феранте.

Историята ни отвежда в бедняшки квартал на Неапол през 50-те и 60-те години на XX в. и проследява детските и юношеските години на две момичета, обречени на приятелство. Лену и Лила непрекъснато се предизвикват и черпят сили от съперничеството помежду си. Това, което едната има, липсва на другата и обратното. Те са две противоположности, които, привличайки се, създават едно балансирано цяло.

Всяка има своите предимства и „красота в главата“, но двете решават по различен начин сложното уравнение на порастването и намирането на собствената си идентичност. Едната тръгва по пътя на вътрешното и интелектуалното усъвършенстване, другата – на материалния просперитет. Едната разбира, другата знае. Едната се колебае, другата опитва. Двете винаги имат своите съмнения и неканени призраци.

Интелигентността им и мечтата да се измъкнат от посредствеността ги предизвикват да разчупят рамките, да разчоплят раните, за да видят истинската същност на нещата. Мизерията в родния им квартал изважда на показ всичко най-лошо у човека. Но единствено децата прозират злото, а те самите са невидими за възрастните.

Времето в романа е разделено на „преди децата“ и след тях, така че героините трябва да научават важното в движение и чрез собствения си опит. Войната, спекулата, престъпленията, двуличието на живота и могъществото на парите започват да придобиват образ, който пък постепенно се разпуква като бяла мазилка по стената. Парче по парче пада на земята, за да се види истинската картина, скрита под него.

Децата от квартала нямат детство, но в крайна сметка порастват. Някои разбират, че за да се издигнеш над общата плява, трябва да се противопоставиш, да направиш немислим жест, да бъдеш различен. За други думите „ново начало – прошка – добро“ не означават нищо, защото желанието за мъст и омразата са най-силния двигател на поведението им. Нуждата променя човек, мечтите се отразяват по различен начин на различните хора, а новото трябва да се извоюва с решителност и дързост.

Елена Феранте разказва уж обикновената история за две момичета в бедняшки квартал. Но тук нищо не е обикновено – всяка дума е клетва, всеки жест е предизвикателство, всяка усмивка е покана за дуел. Тук е царството на крайностите, където никога не е ясно предал ли си се, или си победил.

„Гениалната приятелка“ е роман, забележителен с психологическия си подход към изграждането на основните персонажи ­– всяко действие и избор първо се преживява, „завърта“ и разглежда от момичета. Животът се случва вътре в тях и след това намира израз навън, с лекотата на повествованието и езика, който тече като река – съвсем естествено, променя ритъма си, когато е нужно, не търпи противопоставяне и не може да бъде спрян.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!