fb
Ревюта

„Геният на тениса“ – достойна биография на един велик шампион

3 мин.
geniat

geniatГрад Лил, Франция. Краят на ноември. 27 хиляди зрители са вперили поглед в корта. Роджър Федерер поглежда съперника, след което подхвърля топката във въздуха. Замахва и пласира сервис почти в ъгъла на полето. Французинът с мъка успява да върне удара, само за да присъства на перфектна къса топка. Роджър пада на колене; ляга на корта. Плаче. Край! Швейцария е шампион!

Изумително постижение – един от най-ценните трофеи в тениса вече е във визитката на гениалния швейцарец. Нещо повече – за първи път в историята Кръстоносците успяват да завоюват световната отборна титла по тенис – купа „Дейвис“. Като огромен и отдаден до крайност фен на Федерер, съм ужасно щастлив, че успях да стана свидетел на този триумф.

Но ще зарежа емоционалните си изблици и ще споделя, че когато прочетох биографията на швейцареца – „Геният на тениса“ – не съм предполагал, че още толкова много ще трябва да бъде добавено към нея в последствие – две нови титли от Големия шлем, рекордът за най-много седмици на върха на световната ранглиста, един куп новоспечелени титли от сериите „Мастърс“, а сега и световната купа… Немислима поредица от успехи, които по достоен начин са описани в книгата на Рене Щауфер.

Авторът Рене Щауфер е журналист, който има късмета да проследи кариерата на швейцарския гений от самото й начало. Той е с него в юношеските му години, присъства на първите му провали, на многото сълзи на огорчение, съпътстващи трудните първи стъпки в този безкомпромисен спорт. Книгата е наситена с увлекателни истории, спомени, лични разговори с Федерер, статии от световната преса, мнения на тенис величия и репортери от цял свят, чудесно изградена хронология, проследяваща най-интересните моменти година по година. Особено внимание е отделено на най-великите и драматични сблъсъци, като благодарение на прекрасния авторов стил, читателят сякаш прелита от корт на корт и може да усети наелектризиращата атмосфера в най-големите тенис арени.

Според мен единствено снимковият материал е крайно недостатъчен, но за сметка на това са запечатани най-ключовите моменти от живота на Роджър – включително и 3-годишния кандидат-маестро с тенис ракета в ръка. Статистиката в края на книгата е подробна, любопитна и с минимално обновяване може да е много полезна за всеки фен на швейцареца.

Обичам Роджър Федерер и следя играта му вече 11 години. Съпреживях най-големите му победи и много страдах при някои от загубите (още ме боли сърцето при спомена за поражението от Джокович в полуфинала на US Open през 2011 г… Оттогава искам да пиша за тази книга). Личното ми мнение е, че „Геният на тениса“ е една безценна спортна творба. Качествен и изпипан продукт, който е повече от задължителен за тенис феновете. Отлична работа на швейцарския журналист Щауфер – за страстта, с която е писал, както и поздравления още веднъж за Роджър Федерер, който му е дал пребогат материал, върху който да работи. И гарантирам, че ще узнаете неща за Маестрото, които никога не сте чели другаде.

Не пропускайте и чудесните текстове на Алекс и Павлина за „Геният на тениса“.

[ + ]