fb
БългарияНовини

Георги Господинов стана първият българин, носител на наградата „Ангелус“

2 мин.

Георги Господинов стана първият български писател, носител на европейската награда „Ангелус“. Той спечели престижното отличие за „Физика на тъгата“, а то му беше връчено на специална церемония в полския град Вроцлав.

„Това е българската „100 години самота“, коментира при връчването на наградата един от членовете на журито Урсула Гленск.

След като получи наградата, Господинов написа в профила си във Facebook:

Има и такива новини. Наградата Ангелус за Физика на тъгата отива за пръв път в България. Благодаря на всички! На Магда Питлак за превода, на издателите си тук и в Полша, на журито с големия поет Ришард Криницки, на Олга Токарчук, която застана зад Физика на тъгата още в началото, на Кшищоф Варга и Газета Виборча, където излезе първата голяма рецензия за романа, на прекрасните писатели с които бяхме номинирани заедно! За мен е чест. Сред лауреатите на наградата са Светлана Алексиевич, Петер Естерхази, Юрий Андрухович, Миленко Йергович, Серхий Жадан, Мартин Полак, Петер Надаш, Йозеф Шкворецки.

Наградата „Ангелус“ е полска международна литературна награда, учредена през 2006 г. Тя се връчва всяка година за най-добра книга (проза), която е написана или преведена на полски език от жив автор от Централна Европа. Книгата трябва „да се занимава с теми, релевантни на настоящето, които насърчават размисъла и задълбочават познанието на света към други култури“.

Освен голямото признание и статуетката, писателят получи и парична премия от 150 хиляди злоти (около 35 000 евро), съобщи tuwroclaw.com. 20 000 злоти пък ще получи преводачката на „Физика на тъгата“ на полски Магда Питлак.

Снимка: Facebook/Georgi Gospodinov