fb
ИнтервютаНовини

Георги Тошев: Няма да се откажа от идеята, че на българската публика трябва да се предлага добро съдържание

5 мин.

Георги Тошев е едно от най-разпознаваемите и обичани лица на българската културна сцена. Той е журналист, телевизионен водещ и продуцент, автор на биографични книги за Невена Коканова, Георги Парцалев, ABBA. Автор е на телевизионната поредица по bTV „НепознатиТЕ“, „Децата на другата България“ и на интернет платформа bulevardi.bg. В последните години Георги Тошев засне интервюта с някои от най-популярните световни звезди на киното и музиката – Гари Барлоу, Никол Кидман, Моника Белучи, Браян Мей, Шарл Азнавур. Пътешественик и безкрайно интересен събеседник, винаги е прекрасно да чуеш какво има да ти каже Георги Тошев. Споделям удоволствието от разговора с вас!

С какво усещане изпращате 2020-а година? Кои са уроците, с които ще влезете в 2021 година?
2020 е сложна година. Време за поглед навътре, в нас. За мен важна година. Научих се да забавям, да откривам хора, навици, ежедневни ритуали, които бях забравил през последните 25 години, които прекарах повече в препускане и на път. Станах по-търпелив, смирен. Разбрах без колко много неща мога. Свикнах с тишината. 

Правили сте интервюта с професионалисти, които цял свят познава. Имате ли любима история, свързана с някой от тези разговори или с пътя, докато стигнете до тях?
Всяка среща е важна за мен. Научих се да се вглеждам в героите си, в хората, които срещам по пътя. Имам щастието в последните години да работя само проекти, които смятам за ценни на момента. Научих се да не се отказвам. През 2020 се провали заради пандемията интервюто ми с Кейт Бланшет в Ню Йорк, което чаках 3 години, но пък с помощта на зоом се срещнах с Гари Барлоу и Мария Бакалова, разказах историите на „Децата на другата България“. За мен няма значение дали разговарям с известни или неизвестни герои. Важни са уроците, които получавам. Спомням си колко агенти трябваше да преодолея, докато стигна до Никол Кидман или Ал Пачино. И съзнавам, че подобни звезди нямат време за медии с мащаба на българските. Просто нашата аудитория е малка заради езика, който говорят 7 милиона души по света. Но пък няма да се откажа от идеята, че на българската публика трябва да се предлага добро съдържание.

Георги Тошев (снимка: Мира Дерменджиева)
Георги Тошев
(снимка: Мира Дерменджиева)

Как се променихте като читател с времето? Има ли книги/жанр, които са ваш пристан на спокойствие, в които винаги намирате удовлетворение, или предпочитате да експериментирате?
Чета много и различна литература. Разбира се, има книги които обичам и препрочитам като „Лични разговори“ на Бергман например, книгите на Фредрик Бакман. Тази година се влюбих в две книги – „Неспокойните“ на Лин Улман (изд. „Colibri“) и „Чудна лятна нощ“ на Яна Борисова (изд. „Книгомания“). В тези книги се говори на език, който харесвам и разбирам, засягат се теми, които ме вълнуват и има стил, който ме респектира.

Казват, че е добре човек да не разпилява енергията и концентрацията си на твърде много неща. Вие работите по толкова проекти. Как успявате да се отдадете пълноценно на всеки един от тях?
Аз вярвам, че човек работи толкова, колкото му е интересно. И има енергия за това! Аз си почивам, работейки. Имам привилегията да се занимавам с неща, които обичам. Харесва ми да съм зает. Дълги години се борех за правото да осъществявам мечтаните проекти. Не е лесно, но днес мога да сбъдвам някои от мечтите си – да правя филми, да пиша книга, да се срещам с хора, които ме интересуват, и да работя с личности, на които се възхищавам. В „Преди обед“, „непознатиТЕ“, Децата на другата България“ и „Като на кино“ съм заобиколен с талантливи, работливи и почтени хора. Това е много стимулиращо. 

Музика, кино, литература – има ли някоя от изброените “вселени”, които чувствате най-близка до вас?
Обичам изкуството във всичките му форми, стилове, жанрове. Както и спорта. Може би през последните години музиката най-често ме съпътства, защото много пътувам. В дългите полети с музика си почивам. Както и в сутрешния крос.

Кой е творецът, който никога няма да можете да интервюирате, а бихте искали?
Ингмар Бергман. 

Какво четете в момента? Бихте ли препоръчали книгата и защо?
M train на Пати Смит. Много харесах бестселъра ѝ Just Kids. Чета още „Обетована земя“ (изд. „Софтпрес“) на Барак Обама. Препоръчвам я.

Компенсирате ли по някакъв начин невъзможността да пътувате?
Да, вглеждам се в детайли край мен, които по-рано не забелязвах. И чета! Отделям време за най-близките, които години наред съм ощетявал с моите отсъствия.

Коя е каузата, която ви вълнува най-силно в момента?
Климатичните изменения, които са голямо предизвикателство пред всички нас.

Снимка на публикацията: „Момичетата от града“