fb
Ревюта

Тийн неволите на “Girl Online”

3 мин.
Girl Online - Zoella - Zoey Sug

Girl Online - Zoella - Zoey SugАбонирах се за канала на Зоуи Съг преди около две-три години, защото ме впечатли сладкият момичешки стил на видеата й, който мога да опиша горе-долу така: в едно 10-минутно видео, под направленията, които ти дава със силния си британски акцент, Зоела може да те отведе във време и пространство, където нямаш проблеми и задължения, а всичко е красиво, цветно, заснето от най-добрия ъгъл, миришещо на ароматни свещи и къпкейкове и, съответно, безкрайно уютно. Ако търсиш нещо такова, но с по-голям размах (а именно 288 страници) –„Girl Online и рокбожественярското момче от Бруклин” (изд. “Кръгозор”) е за теб.

Към момента Зоела има повече от 9 милиона абонати. Въпреки слуховете, че книгата й е написана от професионален писател, а не от самата нея (слухове, които нито тя, нито издателите й потвърдиха), първият й роман е преведен на повече от 25 езика, включително арабски. Освен това през първата седмица от издаването си „Girl Online“ е била по-продавана от дебютните книги на Дан Браун, Джоан Роулинг и Е. Л. Джеймс. Ако ти трябват и още доказателства за известността й, може би трябва да споменем, че вече си има восъчна фигура в музея „Мадам Тюсо” в Лондон, както и собствена марка козметични продукти. Всъщност е доста вероятно да си част от деветте милиона абонати на канала й в YouTube, вече да знаеш всичко това и дори да си извървял с нея, през камерата й, тези крачки.

Трудно е при такова внимание върху себе си Зоела да не приеме книгата си като някакъв вид сцена, от която да говори на феновете си, голяма част от които са на не повече от 15 години. Именно с това обяснява тя избора си да включи и по-сериозни теми в сюжета – панически атаки, развалени приятелства, анонимността в интернет, първо влюбване. И макар засягането на подобни въпроси да е далеч от иновативно и изобретателно, всъщност е доста важно, защото много от феновете й се сблъскват с тях и ги изживяват съвсем реално. А не е ли приятно любимата ти влогърка да ти говори като най-добра приятелка или по-голяма сестра? Поне според мен това дава същото уютно усещане като видеата й, а всеки има нужда от това понякога.

Накратко за сюжета – Пени Портър е тийнейджърка, която живее в Брайтън, Великобритания, има си блог и страда от панически атаки. Всичко дотук звучи много близко до истинската Зоела. Заради професията на майка си, Пени се озова в Ню Йорк, където среща Ноа, който се оказва едновременно първата й любов и едно изключително мистериозно момче с немалка тайна. Обективно погледнато, няма нищо оригинално и разтърсващо, но, както казах, за мен силата на дебютния роман на Зоуи Съг е именно в чувството, което остава – че си изслушан, разбран, че не си сам с проблемите си и че навсякъде се крият приключения. И, съдейки по нарастващия дори в момента брой абонати на канала й, магията явно работи. Ако сте на правилната възраст или поне с правилната настройка, позволете на Зоела да ви заведе зад кулисите на видеата си, твърде вероятно е да ви хареса там.

Романът „Girl Online и рокбожественярското момче от Бруклин” ще излезе на български на 26 октомври.

Автор: Ния Василева

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.