fb
Ревюта

„Гладният прилив“ се храни с човешката плът

3 мин.
gladniat-priliv

gladniat-priliv„Мечтаел за място, където мъжете и жените да бъдат земеделци сутрин, поети следобед и дърводелци вечер.“

Сундарбан – земята на приливите, е огромен архипелаг, набразден с водни канали, който от векове води своя независим от хората живот и сякаш ги предизвиква да стъпят на калната му почва и да се опитат да го опитомят.

Тази група от острови, безкрайни джунгли и водни лабиринти е в центъра на „Гладният прилив“ (изд. „Жанет 45“) –  едно от най-екзотичните и магични места, за които съм чела в роман. Амитав Гхош пренася читателя с лекота в „красивата земя“, показва му я като на длан, за да усети пулсациите и диханията й, за да види как тя плавно се променя по няколко пъти на ден.

Тук господари са хищниците, мангровите гори и стихиите, а човекът разчита в най-голяма степен на милостта на природата. Както всяка много красива жена, осъзнаваща своето превъзходство, Сундарбан е надменна и безмилостна земя – тя очаква преклонение и жертвоприношение.

На нея се заселват два типа хора – или непоправими мечтатели, които искат да я променят, или изгнаници от своя свят, които нямат друг избор. И едните, и другите търсят щастието, без да се страхуват и без да поглеждат назад.

За да обитаваш земята на приливите, трябва да си готов да заплатиш определена цена – да живееш бързо, да се примириш със слабостта си, да се довериш на суеверието, да повярваш, че трудът побеждава всичко, да пазиш крехкото равновесие между дивата и обработваемата част на островите.

По силата на обстоятелствата двама чуджоземци – Пия и Канай се срещат напът за тези труднопристъпни места. По техните стъпки и през техните очи на читателя се разкрива цялата прелест и суровост на природата, както и необикновената издръжливост и упоритост на народа, който дръзва да се бори с демоните на Докхи Рай.

Пия и Канай смятат, че познават себе си, и са си изградили маски, зад които живеят удобно, но на Сундарбан ще срещнат хора, пред които трудностите на човека в съвременния модерен свят изглеждат смешни. Ще видят съвсем нагледно какво е чиста амбиция и отдаденост, какво означава да се бориш всекидневно за храната си и колко осезаема може да бъде болката.

Но преди всичко те ще бъдат отвлечени от водния лабиринт, заслепени от изгревите, разнежени от залезите, за да могат да се възхищават и да страдат истински. Без пози и преструвки, без съжаления по пропуснатото и без угризения ще възкресят миналото, за да видят тинята и лъчите в дълбините на човешките сърца.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]