fb
НовиниПо света

Гласове от Франкфурт: Световните издатели подкрепят турските си колеги срещу цензурата

2 мин.

Ситуацията в Турция е силно притеснителна и европейската издателска общност е солидарна с турските си колеги. Това е едно от основните послания от първите дни на Панаира на книгата във Франкфурт 2016.

“Бях в Турция преди две или три седмици и е доста плашещо. Подкрепяме колегите там, както можем, но ситуацията е наистина трудна“, казва президентът на Международната асоциация на издателите Ричард Чаркин, който е и изпълнителен директор на британското издателство Bloomsbury.

В месеците след предотвратения „опит за преврат“ срещу режима на Ердоган в Турция повече 30 издателства са били затворени, а хиляди писатели, журналисти, учени и интелектуалци са били арестувани или гонени, припомня Publishers Weekly.

На специална пресконференция в сряда Джан Дюндар, бивш главен редактор на турския всекидневник „Република“ (Cumhuriyet), също постави цензурата в южната ни съседска на преден план. По време на панаира във Франкфурт той представя и книгата си „Един живот за истината“, написана в рамките на престоя му в затвора през 2015 г. Дюндар е арестуван след репортаж за доставка на оръжия към сирийските екстремисти от турските тайни служби, като присъдата му и настояване за доживотен затвор е изискана лично от президента Ердоган.

“Не сме тук, за да промотираме книгите си, а за да дадем повече гласност пред света за това, че нашите колеги са в затвора – журналисти, писатели, хиляди хора са зад решетките, а останалите се страхуват да кажат каквото и да било, за да не бъдат преследвани“, заяви Дюндар пред медиите, цитиран от Publishing Perspectives.

Журналистът бе представен лично от директора на франкфуртския панаир Юрген Боос. Дюндар сподели, че събира екип от колеги, които да създадат новинарска медия или уеб телевизия „в изгнание“, с която да комуникира с турската аудитория.

Боос обърна внимание, че само преди 8 години Турция е била почетен гост на Фракфуртския панаир и Ердоган и Орхан Памук са стояли на една сцена и са обменяли идеи. „Сега това не би могло да се случи“, допълни директорът на панаира.

[ + ]