fb
Книги и киноНовини

Гледаме филми за Джон Бърджър и Бодлер в Master of Art 2022

3 мин.

Последните сезони от живота на Джон Бърджър и коя е жената, вдъхновила някои от най-красивите поеми, писани от Бодлер, разкриват филмите, част от седмото издание на международния филмов фестивал Master of Art 2022. Документалните ленти се излъчват за първи път у нас, а зрителите могат да ги гледат онлайн на платформата Neterra.TV+ до 28 февруари. Специалната селекция от над 20 филмови заглавия е достъпна за територията на България, без необходимост от абонамент.

Четирите филмови есета, които се съдържат в „Сезоните в Куинси“, разкриват различни аспекти от живота на английския писател и мислител Джон Бърджър. Включват идеи и мотиви от творчеството му с атмосферата на планинския му дом във френския департамент от Савоа. „Сезоните в Куинси“ е резултат от петгодишен проект на Тилда Суинтън и Колин Маккейб да създадат портрет на интелектуалеца и разказвач на истории Джон Бърджър. Продуциран е от Derek Jarman Lab, аудио-визуален център за дипломирано кинопроизводство, базиран в Биркбек, Лондонския университет, в сътрудничество с художника и режисьора Кристофър Рот и композитора Саймън Фишър Търнър. Всеки от 4-те филма е създаден като индивидуално произведение на изкуството, но са комбинирани, за да направят игрален филм. „Сезоните в Куинси“ показва как филмът може да премине отвъд текста и отвъд изобразителното изкуство, за да предложи многостранен и многопластов портрет.

„Когато Тилда и аз започнахме да правим тези портрети на Джон през 2009 г., аз вече бях голям почитател на творчеството му. Надявам се тези филми, тези четири портрета, ще изяснят не само защо толкова много хора гледат на Бърджър като на съвременен интелектуалец, но и защо толкова много го обичат. Формално филмите са съставени в два различни регистъра. Всеки филм е направен напълно индивидуално и без препратка към другите филми. Нашият акцент в отделните филми са на сезоните като безкраен цикъл, но когато ги събрахме заедно, открихме, че съвсем несъзнателно сме записали последните сезони от живота на Джон в Куинси. И нашите четири есета бяха превърнати в пълнометражен документален филм“, разказва продуцентът Колин Маккейб.

Гледайте трейлър на филма:

Документален филм осветлява и история около любовта, вдъхновявала френския поет Шарл Бодлер. „Безименната, историята на Жана и Бодрел“ разказва за тъмнокожата жена, чието истинско име не е известно, и белият поет със значителна слава. Заслепени от расистките си предубеждения, историците и биографите на поета от XIX в. до днес са неуморими в пренебрежението си към Жана. Филмът се стреми да реабилитира тази жена, която е вдъхновила някои от най-красивите поеми, писани на френски език. Режисьор е Режин Абадиа.

Гледайте трейлър на филма:

Master of Art 2022 се провежда в периода от 10 февруари до 28 февруари. Това е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи и разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, както и съвременното изкуство, като същевременно отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време.