fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 24 септември 2023

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Недовършеният ръкопис“ от Франк Тилие

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 18 септември 2023 г.
Превод: Иван Баталов
Редактор: Мария Чунчева
Оформление на корицата: Ивайла Пеева

За книгата: Леан Морган и Енаел Мирор – бившата учителка се е превърнала в кралица на трилърите, но пази ревностно личния си живот. Живот, успешно конкуриращ ужасите, за които писателката разказва в криминалните си романи. Единственото ѝ дете – Сара – е отвлечено и е в неизвестност, бракът ѝ е пълен провал и от някога щастливото ѝ семейство е останала само една вила – „Вдъхновителката“ – в Кот д`Опал, където остава да живее съпругът ѝ и да търси неуморно, но безуспешно, дъщеря им. Но едно обаждане я известява, че мъжът ѝ е бил нападнат и в момента е в болница с амнезия. Това събитие отваря кутията на Пандора и връща ужаса от четирите години, изминали след изчезването на Сара.

„Великият Гетсби“ от Ф. Скот Фицджералд

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 19 септември 2023 г.
Превод: Емил Минчев
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Джей Гетсби притежава всичко – той е млад, привлекателен и баснословно богат. Видни личности посещават бляскавите му партита, имението му в Лонг Айланд жужи от превъзбуда денонощно, хората от висшето общество пият, танцуват, флиртуват и обсъждат мистериозната му личност. Гетсби обаче изглежда сам сред тълпата. Той наблюдава и чака, но какво – никой не знае. Зад великолепието и разкоша се крие тайна – мълчалив копнеж по единственото нещо, което е извън досега му.

„Жълтият тапет“ от Шарлот Пъркинс Гилман

Издава: Orange books
Дата на публикуване:
19 септември 2023 г.
Превод и автор на предговора: доц. д-р Александра Главанакова
Редактор: Азиз Шакир-Таш
Коректор: Анелия Иванова
Послеслов: д-р Давид Иерохам
Художник на корицата и илюстрациите: Люба Халева

За книгата: Младо семейство наема старо имение за лятото. На пръв поглед то е приказно – усамотено, с огромна сенчеста градина, красиви беседки и просторни стаи. Дори наемът му е незначителен… Това кътче от рая обаче ще се окаже арена на най-големите кошмари на главната героиня.
Тъкмо родила своето дете, на нея все по-често ѝ се случва да изпада в тежки депресивни състояния. Съпругът ѝ Джон обещава, че здравето ѝ ще се подобри и че се нуждае от почивка. Семейството пристига в имението, където жената се уединява в необикновена стая… Жълтият тапет по стените започва да буди болното ѝ въображение и тя се изправя пред серия от кошмари и съновидения.

„Светлината, която носим“ от Мишел Обама

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 20 септември 2023 г.
Адаптация на корица: Радослав Донев

За книгата: В „Светлината, която носим“ Мишел Обама предлага на читателите вдъхновяващи истории от личния живот, които отразяват мъдростта, извлечена от промяната, предизвикателствата и моментите, в които трябва да проявим сила, както и личното си убеждение, че светлината, която носим, озарява заобикалящия ни свят и ни помага да открием нови пътища към прогрес. Водена от опита си на дъщеря, майка, съпруга, приятел, първа дама и защитник на човешките права, тя споделя изпитани практики, усвоени по време на развитието ѝ в професионален и личен план, които са ѝ помогнали да се справи с предизвикателства, да запази баланс и увереност в моменти на изпитание, да се адаптира по-лесно към промените и да продължи своята история. Откровено и с много емпатия,  разглежда теми, свързани с расата, пола и чувството да бъдеш невидим, насърчавайки читателите да работят за надмогване на страховете и преоткриване на силата вътре в тях и в малките сплотени общности, за да преминават през живота смело и уверено.

„Кралицата на Пръстения остров“ от Донал Райън

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 20 септември 2023 г.
Преводач: Анелия Янева
Редактор: Емилия Л. Масларова
Коректор: Мила Томанова
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата:  Райън проследява съдбата на четири поколения от едно семейство, по-точно на жените в него: мъжете присъстват най-често като безучастни статисти, като малодушни второстепенни герои, откровени злодеи или непрежалими мъртъвци. В 121 глави, сведени всяка до две лаконични страници, са вместени лирична проза, език, който се лее като мед от лъжица, пряка реч, вмъкната в авторовата така, че тя да звучи като музика и да въплъти красотата на писаното слово. Този вълшебен ритъм отмерва дните и миговете в живота в дълбоката ирландска провинция с всекидневните му грижи: раждане и смърт, минало и настояще, щастие и вражди. Образите на четирите жени – свекървата, рано овдовялата снаха, дъщеря ѝ Сърша и невръстната Пърл, са толкова ярки, че ти се приисква да поживееш малко при тях. Защото през каквито и страдания и жестокости, през каквито и предразсъдъци и сблъсъци да минават, тези храбри ирландки показват, че носиш ли в сърцето си любов, нищо под това небе не може да те уплаши и спре.

„Да предотвратим и излекуваме сърдечните заболявания“ от Д-р К. Б. Есълстин

Издава: “Изток-Запад“
Д
ата на публикуване: 20 септември 2023 г.
Превод: Теодора Вълкова
Редактор: Вера Янчелова

За книгата: Като се позовава на революционните резултати от своето двайсетгодишно изследване на храненето, авторът представя убедителни доказателства, че промяната на диетата може не само да предотврати и спре по-нататъшното развитие на сърдечните заболявания, но и да обърне ефекта от тях. Такава диета може също да елиминира необходимостта от скъпи и инвазивни хирургични интервенции като поставяне на байпас и стентове, независимо колко е напреднало заболяването. Д-р Есълстин започва изследването си с група пациенти, на които традиционната медицина не успява да помогне. Само месеци след като започват да следват растителна диета без мазнини, симптомите им на стенокардия намаляват, нивата им на холестерол спадат значително и се отбелязва сериозно подобрение в притока на кръв към сърцето. Двайсет години по-късно по-голямата част от пациентите продължават да следват режима и остават устойчиви на инфаркт.

„Цветя на злото“ (ново издание) от Шарл Бодлер

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 21 септември 2023 г.
Превод: Кирил Кадийски
Дизайн на корицата: Иво Рафаилов

За книгата: Новото издание на „Цветя на злото“ излиза в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов. Поредицата ще включва най-доброто от световното поетическо наследство и е обърната към по-широка читателска аудитория. Целта е да постигне трудно осъществимия баланс между висока художествена стойност и естетически издържана визия, като остане достъпна за ученици, студенти и ценители на поезията. След „Стихотворения“ от Константинос Кавафис и „Цветя на злото“ от Шарл Бодлер читателите ще се сдобият с нови издания на „Сонети“ от Шекспир и „Ад“ от Данте Алигиери, чиито библиофилски издания са вече изчерпани, и ще могат да попълнят библиотеките си с други шедьоври както на световната класика, така и на европейския модернизъм.

„Карл Велики“ от Луиза Генова

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 22 септември 2023 г.
Редактор: Румен Генов
Коректор: Жана Парашкевова
Дизайн на корица: Дамян Дамянов
Илюстрации: Калина Христова

За книгата: Тази малка книга за Карл Велики разказва за някои от най-интересните моменти от живота на краля на Франкската империя. Любопитен факт е как неграмотен (според съвременните разбирания) човек, който не може дори да се подпише, реално извършва една от най-големите образователни реформи в европейската история. Желанието му да улесни писането и четенето, довежда до раждането на малката буква и разработването на нова шрифтова система. Смятан за първия велик владетел на Западна Европа и най-ярък и забележителен реформатор от Ранното средновековие, Карл Велики оставя траен отпечатък във всички сфери на обществения живот в Европа. Културното му наследство е актуално и до днес, но не с традицията на победоносни войни и завоевания, а с каузата на европейския мир и единство. Той не само е наричан Бащата на Европа, но се свързва пряко с идеята за обединение на континента.

„Братята Хоторн“ от Дженифър Лин Барнс

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 23 септември 2023 г.
Преводач: Ирина Денева – Слав
Редактор: Радка Бояджиева
Коректор: Таня Симеонова

За книгата: Великият Тобайъс Хоторн вече е мъртъв и семейството му е лишено от наследство, но някои уроци остават завинаги. Грейсън Хоторн е научен да поставя семейството на първо място. Когато полусестрите му се оказват в беда, той се намесва, за да направи това, което умее най-добре: да реши проблема – ефикасно, ефективно, безмилостно. И без емоционални усложнения.
Джеймсън Хоторн обича риска, търси силни емоции и високи залози. Когато мистериозният му баща се появява и моли за услуга, Джеймсън не може да устои на предизвикателството. Той трябва да проникне в елитен незаконен хазартен клуб в Лондон, в който членуват богатите, могъщите и властимащите, и да спечели невъзможна игра със стряскащи залози. За щастие Джеймсън Хоторн живее за невъзможното.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.