fb
БългарияНовини

Филм за Кърт Вонегът открива Master of Art 2022

2 мин.

Седмото издание на филмовия фестивал Master of Art се открива утре – 7 април, и ще продължи до 28 април. Официален старт на вечерта в кино „Люмиер“ ще даде американският филмКърт Вонегът – неподвластен на времето“.

Работата по този филм е започнала още преди 39 години, когато младият тогава режисьор Робърт Уейд пише писмо на своя литературен идол, предлагайки му да направи филм за него. Снимките започват през 1988 г. и приятелството, което Уейд и Вонегът формират през десетилетията, е показано във филма. „Кърт Вонегът – неподвластен на времето“ е преди всичко биография на обичан американски автор. Филмът е както отдаване на почит към великия писател, така и вещо въведение в неговия свят за непосветените.

„За седми пореден път „Master of Art“ ще отдаде почит на изкуствата, видени през окото на седмото изкуство. Седем града ще бъдат домакини на Седмото издание на фестивала през 2022 г. Заслугата да завършим този житейски цикъл от седем години е на нашата публика, на нашите партньори и на кинотворците от цял свят, които с езика на кино документалистиката ни правят съпричастни с изключителните истории от света на изкуството. Последните години показаха, че нито епидемии, нито войни могат да спрат хората на изкуството да творят. В знак на съпричастност и подкрепа с украинския народ тази година представяме специална програма с украински филми – „Фокус Украйна“. Епидемиите отминават. Тираните си отиват. Войните свършват. Изкуството остава!“, обясни Найо Тицин – артистичен директор и създател на Филмовия фестивал „Master of Art“.

Амос Оз е другото голямо име сред писателите, което ще бъде представено в програмата на фестивала с филма „Амос Оз – четвъртият прозорец“. Зрителите ще могат да гледат и документален филм, който осветлява история около любовта, вдъхновявала френския поет Шарл Бодлер – „Безименната, историята на Жана и Бодлер“.

Вижте цялата програма на фестивала тук.