fb
Големите

Илия Троянов – да се родиш българин и да станеш дете на света

4 мин.
Илия Троянов

Автор: Мария Юрукова

Преди около година се срещнах косвено с Илия Троянов. Майка ми гледаше негово интервю и аз се заслушах. Говореше предпазливо на български език, като си личеше, че в главата си превежда от друг език. Но въпреки това непринуденият начин, по който се изразяваше, и различният светоглед, който представяше на зрителя, предизвикаха симпатиите ми.

След няколко минути в предаването се заговори за „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, чийто автор се оказа той. Аз бях гледала само филма и изключително много ми беше харесал. След няколко дни си купих книгата, а след още няколко – купих втори негов роман, за да го подаря на майка ми и така се запалих да обикалям света и да опознавам силата на човешкия дух с творчеството на Илия Троянов.

Неговата история сама по себе си също не по-малко интересна от тези, които пресъздава чрез книгите си. Илия Троянов е роден на днешната дата (23 август) преди 47 години в София. Когато е на 6 години, със семейството му емигрират в Западна Германия. Там те получават политическо убежище. През 1972 той заминава за Найроби – столицата на Кения, където баща му работи като инженер. След това за малко пребивава в Париж, а после учи право и етнология в Мюнхенския университет, но прекъсва образованието си, защото се посвещава на друга цел. Основава две издателства: „Кирил унд Метод Ферлаг” и „Марино Ферфлаг”, които се специализират в издаването на африканска литература.

Странстванята му не приключват дотук. През 1999 заминава и заживява в Мумбай, където се запознава подробно с индийския живот и култура.

Друг любопитен факт от неговия живот е прекосяването пеша на Танзания през 2001г., следвайки стъпките на английския изследовател Сър Ричард Бъртън. От 2003 до 2007 година той живее в Кейптаун в Република Южна Африка.

Идва и моментът, в който решава да се завърне обратно в Европа. През 2007 се прибира в Германия, където става лауреат на литературната награда „Mainzer Stadtschreiber”, присъждана от град Майнц. След това заминава за Австрия, като заживява във Виена.

За първи път след бягството на семейството му той се връща в България през 1989 година. Прави изследвания за българския преход и през 1999 издава в Германия книгата „Кучешки живот. Революцията менте – 1989”, която излиза на българския пазар през 2008г.
Днес Илия Троянов е известен като българо-немски писател и преводач. Книгите му са преведени на над 20 езика. Той пише на немски език и сам избира кой да преведе книгите му на български – самият той не се наема с тази задача.

За да се похвалим с този автор, родом от България, ще отбележа и наградите, чийто носител e: литературните „Бертелсман“ (1997), Адалберт фон Шамисо (2000), Марбургската литературна награда (1996), наградата за белетристика на Лайпцигският панаир на книгата (2006), Берлинската литературна награда (2007).

Той е един от онези автори, които позволяват на читателите да проследят процеса на работа, като публикува части от творбите, които пише на сайтовете си още от самото начало.

Автор е на книгите „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Събирачът на светове“, „По пътя на Ганг“, „Номад на четири континента“, „Щурият глобус”, “Кучешки времена. Завръщане в чужда страна”, които можете да намерите и на български. Дори от самите заглавия не е трудно да се отгатне, че основна роля в творчеството му играе движението от едно място на друго, постоянното преоткриване на самия себе си и срещата на човека със света.

Животът му наистина е едно непрестанно пътешествие. Опознавайки живота от Африка до Антарктида, Илия Троянов има един различен прочит на събитията, нравите и духовността на хората. Неговите книги са истинско вдъхновение и одисея за всеки един читател.

Прочетете още ревютата на книгите на Илия Троянов „Събирачът на светове“ и „Стичането“ в Аз чета.

Вижте и интервюто с Илия Троянов, дадено пред „Аз чета“ специално за излизането на „Стичането“ на български.

Тук може да видите и трейлъра към филма „Светът е голям и спасение дебне от всякъде“, създаден по едноименния роман на Илия Троянов: