fb
НовиниПо света

Георги Господинов се нареди до Орхан Памук и Олга Токарчук в краткия списък за европейска награда

2 мин.

Втори пробив на световната литературна сцена бележи английското издание на романа „Времеубежище“ (изд. „Жанет 45“) на Георги Господинов и то в рамките само на няколко дни. Началото на седмицата започна с обявяването на дългия списък на наградата Международен „Букър“, в който място заема и българската книга в превод на Анджела Родел – Time Shelter.  

Днес името на Георги Господинов и преводът на Анджела Родел се нареждат до световноизвестните Орхан Памук и Олга Токарчук в краткия списък на литературната награда на Европейската банка за възстановяване и развитие 2023. Журито избра общо 10 творби.

Международната награда е учредена през 2017 г. от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и отличава както автори от страни, в които работи ЕБВР, така и техните преводачи на английски език. Празнува многообразието от култури и богатия литературен език от региони от Централна и Източна Европа до Централна Азия, Западните Балкани и Южното и Източно Средиземноморие. Също така отбелязва ролята на преводачите като „мостове“ между културите.

Ето и произведенията, които влизат в краткия списък:

Mister N от Наджва Баракат, преведен от арабски от Люк Лефгрен

The Lake („Езерото“) от Бианка Белова, преведено от чешки от Алекс Цукер

Mothers and Truckers от Ивана Добраковова, превод от словашки от Джулия и Питър Шерууд

Invisible Woman and Other Stories от Славенка Дракулич, преведени от хърватски от Кристина Прибичевич-Зорич с Джейкъб Ейджи

Time Shelter („Времеубежище“) от Георги Господинов, превод от български на Анджела Родел

According to Her от Мачей Хен, превод от полски от Анна Бласяк

Body Kintsugi от Сенка Марич, преведено от босненски от Селия Хоуксуърт

Nights of Plague („Чумни нощи“) от Орхан Памук, превод от турски от Екин Оклап

Mondegreen от Владимир Рафейенко, превод от украински от Марк Андричик

The Books of Jacob от Олга Токарчук, преведени от полски от Дженифър Крофт

Победителят и двамата подгласници, заедно с техните преводачи, ще бъдат обявени на 15 юни 2023 г. на официална церемония, която ще се проведе в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.