fb
КнижарницитеНовини

Greenwich Book Center е любимата книжарница на България за 2014

2 мин.

Софийският книжен център Greenwich бе избран от читателите за любима книжарница на България. В гласуването в първия по рода си конкурс „Молята любима книжарница“ се включиха близо 9000 читатели от цялата страна. Сред тях обаче валиден вот са подали 8036 гласуващи, като 9,7% са заявили симпатиите си за Greenwich.

Надпреварата, вдъхновена от романа на Габриел Зевин „Книжарничката на острова”, стартира на 10 октомври и продължи до 10 декември с онлайн гласуване на сайта www.lubimaknijarnica.com. Общо 171 книжарници от цялата страна се включиха в конкурса, а челните места заеха три независими книжни местенца. Подгласници на Greenwich останаха софийската „Нисим“ с 4,1% от реалните гласове и ловешката „Вияна“ с 3,6%.

Наградата за победителите е екскурзия до Лондон, осигурена от Loyal Travel. С нея някой от служителите в Greenwich ще може да посети поне една подобна книжарница в британската столица.

„Оттук нататък целта ни като автори на идеята е да утвърдим конкурса като ежегоден. Надявам се да привлечем съмишленици и партньори, с които да доразвием инициативата“, каза пред „Аз чета“ Стефка Ангелова, управител на организаторите от „Кръгозор“. Тя допълни, че целта на издателството е била по време на целия конкурс да се говори за четенето, за важната роля за книжаря, за книжарниците като място за среща с книгите и място за културни и социални контакти.

Конкурсът „Молята любима книжарница“ се осъществи с основното партньорство на AzCheta.com и с медийното партньорство на Actualno.com, Iwoman.bg, Momichetataotgrada.com, Stand.bg, E-vestnik.bg, Knigolandia.info, Chetecut.com и Bibliotekata.wordpress.com. Кампанията се осъществява със съдействието на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“.

Ето и разпределението на гласовете в челната десетка:

МястоИме на книжарницатаГрадПроцент гласовеВид на книжарницата   
1.ГринуичСофия9.7 %независима
2.НисимСофия4.1%независима
3.ВиянаЛовеч3.6%независима
4.ПриятелиХасково3.5%верига
5.Хеликон-ВитошаСофия2.6%верига
6.СпектърКърджали2.2%независима
7.Сиела (Ректората)София2.1%верига
8.Параграф 22Варна2.1%независима
9.Хеликон-ЦентърПловдив1.9%верига
10.Сиела (ФКЦ)Варна1.8%верига