fb
НовиниПо света

Грузинецът Ива Пезуашвили взе Наградата на ЕС за литература

4 мин.

Писателят Ива Пезуашвили от Грузия получи Наградата на Европейския съюз за литература (EUPL), съобщиха от организацията. Творецът е отличен за книгата си A Garbage Chute.

Ива Пезуашвили, роден през 1990 г., завършва „режисура“ в Държавния университет за театър и кино Шота Руставели в Грузия. Създал е няколко телевизионни документални филма. От 2014 г. работи като сценарист на сериала „Тбилиси“. През същата година е публикувана и първата му книга I Tried. През 2018 г. излиза първият му роман The Gospel of the Bottom. През 2020 г. неговият роман A Garbage Chute е удостоен с грузинската литературна награда „Цинандали“.

Отличеният роман A Garbage Chute на Ива Пезуашвили е сага за семейство Симониани, което бяга от войната в Карабах в Тбилиси, в град на корупция, насилие и мръсна политика. Историята се развива за 24 часа, всички конфликти, драми и предизвикателства се изливат върху семейството. В същото време демоните и хората от миналото започват да се събуждат, за да напомнят, че ако нещо гнило е дълбоко заровено, няма никакъв шанс за светло бъдеще.

За първи път тази година журито на Наградата на ЕС за литература отличава един общ победител, придружен от пет специални споменавания, подредени по азбучен ред спрямо държавата. Това са:

Гея ШотерсTrofee (Trophy), Издател: Uitgeverij Querido от Белгия

Сладжана Нина ПерковичU Jarku (In the ditch), Издател: Imprimatur от Босна и Херцеговина

Тадхг Мак ДонагайнMadame Lazare, Издател: Barzaz от Ирландия

Джакобо Бергареш – Los días perfectos (Perfect days), Издател: Libros del Asteroide от Испания 

Евгения Кузнецова – Спитайте Мієчку (Ask Miyechka), Издател: Видавництво Старого Лева (Old Lion Publishing House) от Украйна

Четиринадесет държави взеха участие в EUPL 2022: Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Ирландия, Италия, Литва, Северна Македония, Норвегия, Румъния, Словакия, Испания и Украйна. 14-те национални номинирани бяха обявени на 28 февруари 2022 г., по един за всяка участваща страна.

Мария Габриел, европейски комисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта, и евродепутатът Сабине Верхейен, председател на комисията по култура и образование на Европейския парламент, поздравиха номинираните автори в записано съобщение, показано по време на обявяването на победителя.

„Какъвто и да е резултатът, бих искала да поздравя 14-те автори за тяхната работа и също така бих искала да отдам почит на преводачите, които са от съществено значение за езиковото многообразие в Европа. Следователно вашата роля е от решаващо значение и затова искахме да засилим подкрепата си за превода в новата програма „Творческа Европа“. Също така поздравявам книгоиздателите, насърчаващите литературното многообразие и връзката между професионалистите, свързани със създаването на книгите и публиката.”, каза еврокомисар Мария Габриел.

„За Европейския парламент е от решаващо значение наградата да продължи да популяризира всички езици еднакво, тъй като многоезичието е от решаващо значение. Участвайки в 41 държави, участващи в програмата „Творческа Европа“ на ЕС, наградата отбелязва 41 изключителни нови литературни таланта. Това ще насочи светлината на прожекторите върху творчеството и разнообразното богатство на съвременната европейска литература и ще насърчи разпространението ѝ за насърчаване на междукултурния диалог“, каза евродепутатът Верхейен.

EUPL се организира от консорциум от асоциации, включващ Федерацията на европейските издатели (FEP) и Европейската и международна федерация на търговците на книги (EIBF), с подкрепата на Европейската комисия.

Питър Краус вом Клеф, президент на FEP, каза: „Познаването и разбирането на нашите съграждани, чувството на съпричастност към нашите съседи е ключът към мира. Това е европейският проект. Това е и целта на EUPL. Пожелавам най-доброто – в този случай възможно най-много преводи – на 14-те номинирани. Колкото повече тези книги се разпространяват в Европа и извън нея, толкова по-добре е за сплотеността на нашето общество и нашата литературна наслада.”

Жан-Люк Трейтенер, съпредседател на EIBF, добави: „EUPL 2022 е специално издание. Имаме представени 14 изключителни номинации и за първи път признаваме пет специални споменавания и един общ победител, всички наградени от европейско жури. Искам да поздравя всички номинирани, специалните споменавания и победителя в EUPL 2022 за страхотните им романи и техния принос към съвременния европейски литературен свят. Нямам търпение да се срещна с нашите номинирани и да видя техните романи, изложени в книжарниците в цяла Европа.”