fb
НовиниПо света

Наградата на ЕС за литература обяви номинираните за 2022 г.

3 мин.

Наградата на Европейския съюз за литература (EUPL) отличи 14 писатели от Европейския съюз и извън него. Организацията има за цел да насърчи разпространението на литература в Европа и интереса към ненационални литературни произведения. В изданието за 2022 г. участват 14 автори от 14 държави, включително и Украйна.

Изданието за 2022 г. е специално за EUPL, което въвежда промяна в организацията на наградата: вместо да награждава по един лауреат във всяка от участващите страни, седемчленно европейско жури ще присъди за първи път един общ победител за това издание, заедно с признаването на пет специални споменавания.

„С гордост разкриваме списъка с 14 национални номинирани за EUPL 2022, по един за всяка участваща страна. Авторите и техните романи бяха номинирани от национални организации, запознати с литературната сцена в своите страни и свикнали да популяризират собствената си литература в чужбина. EUPL остава отдадена на честването на разнообразната литература и култури, което е особено важно в тези несигурни времена. Консорциумът EUPL има честта да може да включи номинация от Украйна в списъка за 2022 г. Ние сме солидарни с Украйна и по-специално с украинските писатели, преводачи, издатели, книжарници и библиотекари. Преди четири години EUPL имаше първия украински лауреат Хаска Шиян, а през 2022 г. Украинският институт за книгата номинира Евгения Кузнецова за най-добър дебют в страната. Заедно с книжната общност по света, консорциумът EUPL осъжда руските атаки и призовава за възстановяване на мира в Украйна“, обявиха от организацията.

Ето и тазгодишните четиринадесет номинирани:

Австрия: Петер КарошиZu den Elefanten (The elephants), Издател: Leykam Verlag

Босна и Херцеговина: Сладжана Нина ПерковичU Jarku (In the ditch), Издател: Imprimatur

Белгия: Гея ШотерсTrofee (Trophy), Издател: Uitgeverij Querido

Грузия: Ива ПезуашвилиA garbage chute, Издател: Intellect

Гърция: Такис ​​КампилисGenerla Symptoms, Издател: ΚΑΣΤΑΝΙΩ

Ирландия: Тадхг Мак ДонагайнMadame Lazare, Издател: Barzaz

Италия: Даниеле МенкарелиSempre tornare (Always return), Издател: Mondadori

Литва: Томаш Вайсета , Ch., Издател: Baltos lankos

Северна Македония: Владимир ЯнковскиСкриени желби, немирни, Издател: Антолог

Норвегия: Кьерсти АнфинсенMoments for eternity, Издател: Kolon forlag

Румъния: Ралука Наги –  Teo from 4 to 6, Издател: Nemira

Словакия: Ричард ПупалаWomen and men, animals, Издател: Lindeni

Испания: Джакобо БергарешPerfect days, Издател: Libros del Asteroide

Украйна: Евгения КузнецоваAsk Miyechka, Издател: Видавництво Старого Лева

Победителят в EUPL 2022 ще бъде обявен на 22 април по време на Панаира на книгата в Париж. Всички номинирани автори ще бъдат популяризирани на европейска сцена с цел да достигнат до по-широка международна публика, както и да се свържат с читатели извън техните национални и езикови граници.

EUPL се организира от консорциум от асоциации, включващ Федерацията на европейските издатели (FEP) и Европейската и международна федерация на търговците на книги (EIBF), с подкрепата на Европейската комисия.

[ + ]