fb
Книги и киноСпециални

Идва „Хамилтън“ – първата книга от поредица с 4 екранизации

2 мин.
hamilton gillou

Първата книга от поредицата за младия Карл Хамилтън, екранизирана в четири филма, идва на българския пазар. „Хамилтън: Кодово название Coq Rouge” от автора на „Рицарят темплиер“ Ян Гиу излиза на 17 август под лейбъла на „Персей“.

„Хамилтън: Кодово название Coq Rouge” е първият роман от поредицата книги, всяка от които е със свой самостоятелен сюжет. Общото между тях е присъствието на главния герой Хамилтън. Серията за младия богаташ-авантюрист е една от най-успешните шпионски поредици в света. Продадена е в милиони екземпляри, като само в Швеция от продажбите възлизат на над 5 млн. екз.

hamilton - cover bgХамилтън е млад и богат. Наследил е акции, чиято стойност се е увеличила многократно, и на 29 години той вече е мултимилионер. Преди обаче да бъде вербуван от шведските специални служби…

Различни продуценти са създали 4 филма по 5 от романите, разкриват отбългарския издател „Персей“. „Хамилтън: Кодово название Coq Rouge” и „Демократичният терорист“ са хит на видео у нас през 90-те. Трети филм – „Хамилтън“ (в главната роля е Питър Стормеър, мафиотът от телевизионния сериал „Бягство от затвора“) е сниман за кино, а след това е направена удължена тв-версия, подобно на „Кръстникът“ на Франсис Форд Копола. Четвъртият също е за кино.

Четирима актьори са изпълнявали ролята на Хамилтън в екранизациите по криминалната поредица. Сред тях са Питър Стормеър („Армагедон”, „Джурасик парк”, „Специален доклад”, „Бягство от затвора”) и Стелан Скарсгард („Ангели и демони”, „Рицарят тамплиер”, „Мама миа”, „Догвил”). Най-успешен от филмите е „Хамилтън” с участието на Стормеър, Лена Олин („Четецът”, „Казанова”, „Деветата порта”) и Марк Хамил (изиграл култовата за поколения роля на Люк Скайуокър от „Междузвездни войни”).

Къде обаче е ключът към успешната бестселър-поредица? Преди да се захване с писането Ян Гиу е бил член на тайна шпионска организация. Впоследствие авторът на трилогията „Рицарят тамплиер” лежи 10 месеца в затвора по обвинение за шпионаж. Собствения си опит и журналистическите си разследвания той превръща в изобличаващ шпионски трилър от класата на Лъдлъм и Форсайт – „Хамилтън: Кодово название Coq Rouge”.

Трейлър на филма „Интересът на нацията“: