fb
НовиниПо света

Хелън Дънмор спечели посмъртно награда Costa за поезия

3 мин.

Наградата Costa в раздел „Поезия“ беше присъдена посмъртно на британската поетеса, писателка и авторка на детски книги Хелън Дънмор (1952-2017) за последната й, десета стихосбирка Inside the Wave, съобщава The Bookseller.

Отличието за дебютен роман грабна Гейл Хъниман с „Елинор Олифант си е супер“. Хъниман го пише в продължение на две години, докато работи на пълен работен ден в администрацията на Университета в Глазгоу. За огромния интерес към книгата още преди издаването й свидетелстват осемте конкурентни предложения за купуването на правата й в навечерието на Франкфуртския панаир на книгата през 2015 г. Тепърва предстои и филмова екранизация, подготвяна от продуцентската къща на Рийз Уидърспуун.

В интервю за The Bookseller Хъниман споделя:

Забавлявах се да пиша за някого, който не е очарователен […] Елинор не е от типа, който бързо се харесва и сближава с хората. Но тази нейна черта е извор на огромен потенциал за ежедневни неочаквани срещи.

Журито коментира избора си така:

Елинор Олифант е абсолютно фантастична. Точка.

Джон Макгрегър бе отличен в категория за най-добър роман с четвъртата си книга Reservoir 13. Определена от самия автор като антитрилър, тя започва с изчезването на тринайсетгодишно момиче в хълмистата северна част на Англия. Журито я описва като „хипнотична, убедителна и оригинална. Тя просто ни отвя!“.

Ребека Скот (снимка: Dailymail)

Историчката и писателка Ребека Скот беше отличена за автиобиографията си In The Days of Rain. В нея авторката говори за израстването си и последвалото си отделяне от фундаменталистката християнска секта The Exclusive Brethren – общност, която вярва, че светът е управляван от Сатаната. Идеята идва на Скот след разговор с баща й на смъртното му легло, в който той я моли да разкаже историята му.

Катрин Ръндел грабна наградата в категория „Детска книга“ с приключенската история в The Explorer. Журито я определи като „великолепно пътешествие сред чудеса, което ще се хареса на читатели от 8 до 80 години“.

Трите гореизброени призьори са представители на британското издателство HarperCollins. Изпълнителният му директор Чарли Редмейн изрази задоволството си от този факт:

Поздравления на Гейл, Джон и Ребека – радвам се за тях. Гордея се и с нашия издателски екип. Да спечелим в три от петте категории на толкова оспорвана и престижна награда е огромно постижение и ясно показва силата и размаха ни.

Големият победител за „Книга на годината“ в надпреварата на Costa ще бъде обявен на 30 януари на официална церемония в Лондон, а гласуването продължава до 12 януари. Тогава ще стане ясен и изборът на публиката за кратък разказ. Миналогодишният победител Себастиан Бари стана първият, печелил отличието за „Книга на годината“ два пъти.

Costa Book Awards се присъжда на англоезични автори от Великобритания и Ирландия и по традиция се връчва за литературни произведения, чиято основна цел е удоволствието от четенето. Победителят във всяка от петте категории („Роман“, „Дебютен роман“, „Биография“, „Поезия“ и „Детска книга“) печели парична премия от 30 000 паунда.

Снимки в публикацията: Costa Book Awards