fb
НовиниПо света

Маргарет Атууд, Дан Браун и Никълъс Спаркс на Панаира на книгата във Франкфурт

2 мин.

Маргарет Атууд, Дан Браун и Никълъс Спаркс са сред големите имена, които присъстват на тазгодишния Панаир на книгата във Франкфурт. Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел, заедно с най-видните личности от френската литературна сцена, откриха на 10 октомври книжното събитие, което според специализираното издание Publishers Weekly е със силно изразен политически елемент на много нива.

След миналогодишния панаир, който беше фокусиран върху новите технологии като виртуална реалност и 3D печат, организаторите тази година се съсредоточават върху писателите и техните читатели.

„Има ентусиазъм от хората да видят авторите на живо, в реалния живот,“ заяви говорителят на панаира Катя Бьоне. Очаква се събитието да привлече повече от 270 000 посетители. „Книгата е жива повече от всякога“, споделя тя, описвайки увеличаващата се тенденция все повече читатели да чакат на огромни опашки, за да видят любимия си автор.

Канадската авторка Маргарет Атууд, чийто антиутопичен роман The Handmaid’s Tale от 1985 г. сега е успешна телевизионна продукция, ще присъства във Франкфурт, където ще бъде удостоена с „Наградата за мир“ за нейната „политическа интуиция и проницателност, когато става въпрос за опасни основни тенденции и течения“.

Екипът на издателство „Ера” се срещна с писателя Никълъс Спаркс

Присъстващите на международното книжно събитие на годината ще могат да видят и Никълъс Спаркс, американският романист, който записа името си в сърцата на читателите с книгите „Тетрадката“ и С дъх на канела. Авторите Кен Фолет („Устоите на земята„), извествен с историческите си трилъри, ирландската писателка Сесилия Ахърн („Дневник на утрешния ден„) и Паула Хоукинс, човекът зад „Момичето от влака“ са сред имената, с които читателите ще могат да се срещнат, снимат и дори и да вземат автограф.

Дан Браун ще представи днес пред 1800 души публика новия си трилър Origin (Произход), следващата книга от една от най-продаваните поредици в света „Шифърът на Леонардо“.

„Събитие като това, което привлича близо 2000 души, не бихме могли да постигнем в миналото“, казва директорът на панаира Юрген Боос, като добавя, че има планове за „значително разширяване“ на тази концепция през следващите години.

На тазгодишното издание на Франкфуртския панаир на книгата от страна на почетния гост Франция присъстват повече от 180 писатели.

Панаирът на книгата във Франкфурт е най-голямото международно събитие в света на книгите с повече от 7000 участници от повече от 100 страни. 

[ + ]