fb
Книги и киноСпециални

Расизъм, еманципация и адаптации по книги с отличията на наградите „Еми“

2 мин.

Американските награди за телевизионни продукции „Еми“ бяха връчени снощи за 69-ти път на церемония в Microsoft Theatre, Лос Анджелис. Два от филмите, обрали впечатляващ брой статуетки, са екранизации по книги – „Разказът на прислужницата” на Маргарет Атууд (скоро и на български от Orange Books) и сериалът по бестселъра на Лиан Мориарти Големите малки лъжи ( изд. „Хермес“), съобщава Forbes. Актрисата Джулия Луис-Драйфус пък би рекордите в историята на филмовия приз с награди в най-много категории – за участието си в сериала „Veep“ – политическа сатира, продукция на HBO.

Джулия Луис-Драйфус

Според Forbes темата за силния женски образ е доминиращa на наградите тази година, визирайки именно адаптациите по романите на Атууд и Мориарти. Актрисата и продуцент на „Big Little Lies“ Рийз Уидърспун излезе на сцената за поредната, осма, статуетка за филма и коментира:

Годината беше изключителна за жените в телевизията.

Докато романът на Мориарти има изцяло съвременно звучене, антиутопията на Атууд „Handmaid’s Tale” от 1985 г. също намира отзвук в американското обществото днес със завръщането на патриархални и отявлено анти-женски нагласи на текущата държавна администрация.

„Big Little Lies“ взе статуетката за най-добър лимитиран сериал, а Никол Кидман бе отличена за най-добра женска роля в него. Елизабет Мос пък от грабна наградата в категория за драматична женска роля за участието си в „Handmaid’s Tale”.

Тазгодишните награди Еми бяха паметни за онлайн стрийминг платформите, които бързо набират популярност в САЩ. HBO беше недосегаем със своите 29 трофея, следван от Netflix с 20. Amazon и Hulu също си тръгнаха от церемонията с внушителен брой отличия, като Hulu стана първата онлайн платформа, която печели Еми в категория драматичен сериал.

Политическите конфликти, които разединяват американското общество напоследък, също станаха част от бляскавата вечер. Алек Болдуин взе статуетка за ролята на Доналд Тръмп, който изигра по-рано през годината в сатиричното шоу Saturday Night Live.

Приемайки наградата за главна мъжка роля във филма „Atlanta”, Доналд Глоувър направи остър коментар във връзка с расизма в САЩ:

Искам да благодаря на Тръмп за това, че качи чернокожите начело в класацията на потиснатите. Вероятно той е причината аз да съм тук горе сега.

Видео от речта на Глоувър може да видите тук:

https://www.youtube.com/watch?v=FHzsl7Ld4v0

[ + ]