fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

НовиниПо света

Хонг Конг обяви новия роман на Харуки Мураками за „неприличен“

2 мин.

Най-новият роман на световноизвестния японски писател Харуки Мураками Killing Commendatore бе премахнат от книжно изложение в Хонг Конг и официално обявен за „неприличен“, съобщава The Guardian.

Killing Commendatore в цензурираща подвързия (снимка: Japan Times)

Хонгконгската комисия, която следи за етичните и морални качества на публикуваните издания, е сметнала, че китайското издание на Killing Commendatore временно е класифициран като „Клас II – непристоен материал“. Това означава, че може да се разпространява в книжарници само в специална подвързия, на която е изписано предупреждение за съдържанието и с възрастово ограничение от 18 години. Рестрикцията също включва изземането на романа от Панаира на книгата в Хонг Конг, а отказ от страна на служителите на щандовете би означавал затваряне на обекта.

Говорител на департамента по култура и развлечение в Хонг Конг обяви, че цензуриращите подвързии, които ще скриват предната и задната корица на книгата, са вече поставени, а книжари и библиотекари са инструктирани да предоставят изданието единствено на лица, навършили пълнолетие.

Цензурата срещна остра обществена критика. Джейсън Нг, председател на PEN Hong Kong, коментира пред The Guardian:

„За град, който се има за азиатската столица, вижданията на властите за сексуалността и литературата са крайно архаични. Освен това са спорни – кой може да каже, че изобразяването на секса в романа на Мураками е по-непристойно от това в книгите на Джеймс Джойс и Хенри Милър например? И все пак единият е забраняван на литературен форум, а другите се изучават в училище като класици“.

Наскоро подобна цензура засегна детска книга с ЛГБТ теми. След натиск от анти-гей група правителството премахна въпросното издание от библиотеките в Хонг Конг. Към днешна дата книгата може да бъде закупена единствено със специална заявка.

Тези случаи на цензура в региона станаха повод международната PEN организация да подаде доклад към съвета за човешки права към ООН. Рейчъл Джоли, редактор в Index on Censorship, определи рестрикциите като обезпокоителна тенденция.

„Книжните панаири са последното място, където трябва да се очаква цензура. Те са мястото, където хората отиват, за да видят разнообразието на литературата, и аз призовавам директорите на подобни събития да устояват на натиска“, коментира още Джоли.

Killing Commendatore излезе на книжния пазар в Япония миналата година, а в САЩ и Обединеното кралство се очаква тази есен.

Снимка: Мърдо Маклауд