fb
10, които...Специални

Пет книжни препоръки от Харуки Мураками

2 мин.

През 2015 г. Харуки Мураками е включен в списъка със стоте най-влиятелни личности на списание Time. Благодарение на въпросното си влияние и милионите си почитатели по цял свят, препоръките за книги на японския писател са повече от популярни и интересни. Bookstr споделя кои са любимите заглавия на Мураками, събрани от различни интервюта. А вие чели ли сте ги?

 

1. „Замъкът“ от Франц Кафка

„Замъкът“ не е най-известната книга на Кафка, но е една от най-добре приетата сред читателите. Мураками споделя, че за първи път е прочел произведението, когато е бил на 15 години, и тогава то е предизвикало силен шок у него.

 

 

 

2. „Братя Карамазови“ от Фьодор Достоевски

Това, което впечатлява Мураками най-силно в творчеството на Достоевски, е способността му да става все по-добър с времето. По повод класическия руски роман „Братя Карамазови“ японският автор споделя:

Повечето писатели стават все по-слаби с времето. Не и Достоевски. Той става по-голям и по-велик. Това е грандиозен роман.

 

 

3. „Спасителят в ръжта“ от Дж. Д. Селинджър

Според Мураками романът на Селинджър е класическа приказка. За него той споделя:

Това е една тъмна история, много смущаваща. Наслаждавах й се, когато бях на 17 години, и реших да я преведа. Спомням си, че беше забавно, но мрачно и силно изживяване. Тогава трябва да съм бил емоционално нестабилен. Дж. Д. Селинджър е бил истински обсебен, три пъти повече от мен. Ето защо сега аз съм тук, а той не.

 

velikiyat getsbi4. „Великият Гетсби“ от Франсис Скот Фицджералд

Признатият от поколения за шедьовър роман на Ф. С. Фицджералд е любимата книга на Мураками. В свое интервю за Time японският писател споделя:

Преведох книгата преди няколко години. Исках да го направя, когато бях около 20-годишен, но още не бях готов.

 

 

 

5. Поредицата за Филип Марлоу от Реймънд Чандлър

Мураками харесва цялата тетралогия на Чандлър за детектив Марлоу и не посочва конкретна част като любима. Пред The Guardian той споделя:

Филип Марлоу е плод на въображението на Чандлър, но за мен е реален. Като млад просто исках да живея като Марлоу.

 

 

 

Снимка на публикацията: Bookstr