fb
БиблиотекитеНовини

Христина Янкова от НЧ „Развитие 1878“: Старите бази и лошото финансиране са най-сериозните проблеми на читалищата в малките населени места

3 мин.

На 23 май от 19:00 ч. сайтът за култура и лайфстайл VIBES ще проведе дарителска инициатива под надслова „Помогни на читалищe в нужда“. По този повод се свързахме с библиотекарите от читалищата, които ще се възползват от даренията, и ги помолихме да ни разкажат повече за дейността си и за ползите, които благотворителната инициатива ще донесе на местната общност.

Христина Янкова е на 49 години и е от Стара Загора. Преди няколко години със съпруга й решават да напуснат града, в който живеят, и си купуват къща в село Дълбоки. През февруари 2016 г. Христина вижда обява за библиотекарка в местното НЧ „Развитие 1878“ и кандидатства. Работата й в читалището е свързана и с Ансамбъла за автентичен фолклор. Тъй като 12 години тренира народни танци и от дете обича да чете книги, намира своето място там.

Вижте какво ни сподели Христина за любимото си читалище, включително и как можете да подкрепите фонда му. 

Разкажете ни как станахте част от инициативата на VIBESПодари книга на читалище в нужда“?

Моя приятелка ме свърза със Станислава Симидчийска, която ми разказа за инициативата.

Защо според вас е важно провеждането на подобни инициативи?

В селските читалищата средствата невинаги достигат за закупуване на нови книги и такива инициативи ще бъдат от голяма помощ.

Какви са читателските общности в малките населени места? От какви книги се нуждаят хората там, какви заглавия търсят?

Три са възрастовите групи при нас: 7-12 години, 30-40 години и над 70 години. Първата група се инересува от задължителна ученическа литература. Втората и третата – от любовни, криминални и исторически романи.

Какви са наблюденията ви върху децата, които посещават читалището? Обичат ли книгите и четенето, какви заглавия ги интригуват най-много?

Децата, които посещават библиотеката, са две групи – едната е от училището от начален курс, предимно от ромски произход, а втората се състоит от деца, които посещават лятна занималня в библиотеката по време на ваканцията (повечето гостуващи на баби и дядовци). Взема се повече задължителната литература. На лятната занималня четем предимно приказки.

Какви според вас са най-сериозните проблеми, с които се сблъскват читалищата в малките населени места?

Старите бази, малки суми за читалищата.

С какво могат обикновените читатели да помогнат на едно читалище?

Ако говорим за помощ за библиотеката, по-младите – с инициатива като тази на VIBES. Що се отнася до по-възрастните… с по-честото си посещение в библиотеката. А за помощ в читалището – с участие в мероприятията, които се организират.

Споделете какви дарения се надявате да получите в рамките на инициативата? Какво послание бихте отправили към желаещите да допринесат към нея?

Надявам се да получим повече нови книги… Всъшност ние вече получаваме. Нашите читатели са предимно възрастни хора. Четенето на книги е едно от нещата, които им носи радост, удовлетвореност и осмисляне на времето. Имаме доста голям фонд, но по-стари книги, затова нека ги зарадваме с нови.

НЧ „Развитие 1878“ развива богата дейност. Участва в много фестивали и организира фолклорни празници, сред които „На сватбената обредност“, „На хляба“ и „На селото“. С Община Стара Загора е съорганизатор и на Детски фолклорен празник „Цветница – изворът да не пресъхва“. Ансамбъла за автентичен фолклор е носител на много национални и международни награди. Тази година е особено специална за читалището, защото то навършва 140 години и ще отбележи събитието с тържествен концерт.

[ + ]