fb
БългарияНовини

Капка Кънева открива нова изложба с илюстрации – „Bookmarks“

2 мин.

Тази седмица художникът и илюстратор на книги Капка Кънева ще представи в изложба някои от най-новите си илюстрации. Откриването на изложбата ще е на 6 ноември от 18.00 часа в Сити Марк Арт Център в София (бул. „Янко Сакъзов“ 30), а името на изложбата е „Bookmarks“. 

Какво трябва да знаем за Капка Кънева? 

Капка Кънева завършва Художествената гимназия „Илия Петров“ и специалността „Книга и печатна графика“ в Националната художествена академия. През 2006 г. печели конкурс за престой и работа в „Cite Internationale des Arts“, Париж, а през 2008 г. защитава докторската си дисертация, посветена на нетрадиционните издания за деца. Работи в областта на илюстрацията, книжния и графичния дизайн, хартиената пластика и колажа. Интересува се от аспектите на книгата като пространствен обект.

Множество награди бележат творческия ѝ път: наградата за дипломна работа на фондация„Отворено общество”;  отличия в конкурсите „Художникът и текстът”, 2005 г., и „Изкуство на българската книга ‘06”, като млад автор. Поредицата „Европейски романтизъм” на издателство „Алтера”, с неин графичен дизайн, получава призът на АБК „Бронзов лъв” за най-добър издателски проект за 2010 г., а през 2011 г. получава наградата за илюстрация от Второто биенале на българския дизайн.

Между 2009 г. и 2014 г. Капка Кънева преподава „Илюстрация и оформление на книгата“ в специалност „Книгоиздаване“ към Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, а от 2014 е главен асистент в катедра “Книга и печатна графика” в Националната художествена академия.

Нейни творби са притежание на НХГ, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Норвегия, Гърция, САЩ и др.  Наред с многобройните участия в общи инициативи, Капка Кънева е реализирала серия самостоятелни изложби. Сред издателствата, за които работи, са “Панорама”, “Алтера”, “Жанет 45”, “Сиела”, “Милениум” и Oxford University Press, Испания.

Вижте още:

Капка Кънева: Целта на корицата е по-скоро да провокира въпроси, отколкото да дава отговори

Художниците Капка Кънева и Дамян Дамянов събират средства в памет на Ренета Томова

Снимка: Facebook/Капка Кънева – художник/ Kapka Kaneva – Artist