fb
СпециалниЧети повече

Идрис Елба чете приказки за лека нощ в кампания за насърчаване на грамотността

1 мин.

Проблемът с неграмотността – функционална и цялостна – не е непознат у нас. Една от най-големите световни кампании, посветени на проблема – финансираната от издателство Pearson Project Literacy, привлече холивудския актьор Идрис Елба като свой посланик за Световния ден на грамотността 8 септември.

В промоционалното видео Елба чете картинната книга „Малкото пиле на име Понг-Понг“, написана от Уанда Стюард, която допреди година не е познавала буквите. Уанда отглежда своите деца, измисляйки нови истории по картинките на детските книги. След като се научава да чете като част от програма за възрастни в родния си град Филаделфия, тя получава възможността да направи от своя герой Понг-Понг Смелия пример за подражание.

Книгата на Уанда е достъпна за безплатно сваляне в електронен формат от сайта на Project Literacy, а за всяко свалено копие Pearson ще даравя по $1 на партньори, които помагат на възрастни да се научат да четат и пишат.

„Времето за четене на приказки вечер е един от най-вълшебните и ценени от мен части от деня, в които успявам да се свържа с децата си. Милиони хора обаче нямат тази възможност. Надявам се да харесате тази история. И ако тя ви вдъхнови толкова, колкото вдъхнови мен, помогнете да подкрепим кампаниите за насърчаване на грамотността, като я споделите със свои познати. Заедно можем да пренапишем животи!“, пише Идрис Елба в предговора на книгата.

А сега – да видим как един от най-харесваните актьори през последните години чете историята на Уанда:

[ + ]