fb
БългарияНовини

In memoriam: Почина проф. Енчо Мутафов

1 мин.
мutafov

мutafovНа 66 години почина изтъкнатият литературовед проф. Енчо Мутафов, съобщиха от ръководството на Сдружението на български писатели, цитирани от БТА.

Освен университетски преподавател и изследовател на българската и световната литература, литературен теоретик и мислител, в годините на новата ни демокрация той пое и важни обществени ангажименти, като известно време беше и главен редактор на вестник „Демокрация“, се посочва в съобщението.

Проф. Енчо Мутафов е автор на десетки монографии и сборници на книги за множество значими автори – от Захарий Стоянов до Йордан Радичков, на студии и статии за новите български поети, на фундаменталното многотомно изследване „Българската мяра“.

Проф. Мутафов бе и виден изкуствовед, автор на майсторски направените съпоставки в изкуството. Оставил е анализи и есета за творчеството на десетки съвременни български художници.

Последното му дело бе студията за поета Биньо Иванов в книгата с антологични и неизвестни стихотворения „Биньо Иванов, представен от Енчо Мутафов“ (2008) – истински шедьовър в критическото представяне на едно творчество. Така и с последния си труд проф. Енчо Мутафов създаде текст-образец за диалога между един голям поет и един голям литературовед.