fb
Издателски проектНовини

Интерактивното пътуване по „Внезапни улици“ из цяла Европа

3 мин.

Внезапни улици плакатОфициално всичко за „Внезапни улици“ на Иванка Могилска започна на 10 декември, когато романът зае своето място в книжарниците из цялата страна. Няма нужда обаче да казвам, че работата по една книга предшества с месеци, понякога години публикуването й. И докато в общия случай „работата по една книга“ се изразява предимно в традиционния издателски процес, излизането на „Внезапни улици“ е съпроводено с наистина мащабни съпътстващи проекти, за които нямам търпение да ви разкажа.

Първият елемент в „промоционалния пакет“ за романа бяха три едноминутни трейлъра, озвучени от гласа на актьора Валентин Ганев. „Материала за тийзърите снимахме през пролетта (на 2013 – б.р.). Направихме специално неколкодневно пътуване по основните места, на които се развива действието, за да заснемем каквото ни е необходимо“, разказва Иванка Могилска.

След това започва подготовката и за интерактивна карта на всички локации, които се споменават в книгата. В рамките на две седмици екипът се справя с всичко – от проучването на различните технически възможности за създаването на такава карта, пред бъговете, въвеждането на адресите, снимките, маршрутите, текстовете. Резултатът е Google-карта с над 30 напълно описани локации, 15 маршрута из цяла Европа – чудесен помощник, ако искате да навлезете възможно най-надълбоко в книгата, докато я четете.

Идеята и реализацията на цялата маркетингова стратегия за книгата е на криейтив студиото „Реактив”, като основна движеща сила на проекта е Албена Баева. Въпреки че пускането на откъси от романа и тийзърите се случва около седмица преди обявената дата за излизане на книгата, цялата кампания ще продължи доста след като „Внезапни улици” е на пазара. Предстои официалното представяне на романа на 12 февруари в София, където ще бъде излъчен и провокиран от него късометражен филм. По време на премиерата Runabout project ще представят и свой пърформанс, създаден изцяло на импровизационен принцип по текстове от романа на Иванка Могилска и изсвирен на пишеща машина и калимба.

PisheshtaMashinaRepete„Имаме и покани да гостуваме с книгата във Велико Търново и Габрово. В момента обсъждаме възможност да направим представяния с новата версия на пърформанса във Варна, Бургас и още няколко града. Така че се надявам през пролетта да ни предстои турне с „Внезапни улици”, казва Могилска.

Тя споделя, че работата й по книгата  изисква много проучвания – среща се с известни родни сценографи и продуценти, както и с политически емигранти, които живеят от години във Франция. „Самото написване беше едно много дълго пътешествие с много внезапни срещи. И ми се иска на всички тях, на редакторката на „Жената днес” – Ани Клисарска, на Мария Донева и Албена Баева да кажа „Благодаря, благодаря, благодаря!”, допълва авторката на „Внезапни улици”.

Романът има и свой официален сайт, където можете да научите още подробности за проекта – vnezapniulici.eu.