fb
Книги и киноСпециални

„Истанбул червен” на Ферзан Йозпетек с наградата CineLibri за най-добра адаптация по книга

1 мин.

Филмът на турския режисьор Ферзан Йозпетек „Истанбул червен”, създаден по мотиви от собствения му едноименен роман, спечели наградата на кино-литературния фестивал CineLibri за “най-добър филм по книга”. Директорът на фестивала Жаклин Вагенщайн връчи наградата на Паулина Мичева, преводач на книгата на Йозпетек.

Отличието се присъди на лентата „заради оригиналния режисьорски и кинематографичен подход към темата за пътуването към себе си и копнежа за промяна, пречупени през спомена за едно идилично минало”. Филмът се явява своеобразно продължение на книгата, но остава верен на духа и атмосферата на текста.

Международното жури, в състав Кийра Чаплин, Бруно Куле, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков, избра филма сред 8 брилянтни екранизации от тази и миналата година.

Йозпетек е роден в Истанбул, но от 17-годишен живее и твори в Италия. В първата му книга „Истанбул червен” (изд. „Колибри”) се крие много от неговата лична история, а във филмовата адаптация участват известните актьори от турски произход Халит Ергенч, Туба Бюйюкюстюн и Мехмет Гюнсюр. За създаването на екранизацията режисьорът снима в родния си град Истанбул за първи път от 16 години.