fb
Ревюта

Момичетата бунтарки и техните 100 приказни истории за лека нощ

2 мин.

От излизането си на бял свят през 2016 г. книгата на Елена Фавили и Франческа Кавало „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ (изд. „Хермес“) предизвика истински фурор на книжния пазар. От една страна, ролята на жените в историята на човечеството винаги е била някак пренебрегвана и в момента се забелязва тенденция да се извадят на показ „женските“ постижения. От друга страна, книгата на двете италианки може да се похвали с една от най-успешните кампании за набиране на средства през платформата за дарения Kickstarter. Проектът спечели подкрепата на над 20 000 души от цял свят и над 1 милион долара.

За кого е предназначена „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“? От излизането й на българския пазар в края на 2017 г. в интернет се завихриха редица дискусии относно точните адресати на книгата. Имаше предположения, че е за съвсем малки момиченца, вероятно заради израза „лека нощ“ в заглавието. Общо взето, родителските мнения в мрежата варират от петгодишна възраст нагоре.

Според моите наблюдения върху читателските нагласи и умения на децата и младежите, както и върху темите, които ги вълнуват, аз бих препоръчала книгата за читатели над 10-годишна възраст, даже за тийнейджъри. По-малките вероятно ще харесат историите, разказани като кратки приказки, но основният замисъл на авторките ще остане неосъществен. Макар само да гадая дали целта им наистина е била такава, предполагам, че Фавили и Кавало желаят да покажат примерите, които изискват добро познаване на историческата обстановка, политическите и обществени нагласи, за да бъдат оценени в цялост истинските успехи на представените дами.

Книгата е номинирана в категорията за нехудожествена литература “Нещотърсачи” в Награда “Бисерче вълшебно” 2018.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“. Не пропускайте и отзива на Гери тук.

[ + ]