fb
БългарияНовини

Иван Теофилов получи наградата на София за литература

2 мин.

Големият български поет Иван Теофилов е тазгодишният носител на Наградата на София за ярки постижения в областта на литературата. Отличието му бе връчено за книгата му „Гласът на тишината“ (ИК Жанет 45).

След като получи наградата, Теофилов заяви:

„Тази моя книга е съставена от вариации на тема минало, памет, съдба. С възрастта човек натрупва все повече минало, на което впрочем всички сме подвластни. А моето минало беше твърде странно, в което хората на изкуството бяха чувстващата жертва на политическия терор. Неща, идващи ми отвътре – това е книгата“.

По традиция наградите за ярки постижения в областта на културата се връчват всяка година на 17 септември – Деня на София на бляскава церемония в Народния театър „Иван Вазов“. Тази година сред носителите на отличията имаше както отделни личности, така и организации, допринесли за обогатяването на културния живот на столицата.

Специална награда за изключителни постижения и принос в националната култура отиде при примата на българската музика Лили Иванова, която за съжаление не успя да присъства на церемонията, тъй като имаше концерт в Античния театър в Пловдив. В специално видеообръщение, тя благодари за оказаната й чест и обяви, че ще запази статуетката. Паричната награда обаче тя ще дари за стипендия за талантлив млад музикант.

Наградата на журито отиде при Милко Лазаров, режисьор на „Ага“ – българския филм, който в началото на септември бе определен за българското предложение за „Оскар“. Филмът получи и номинация в категорията „Кино“, но там наградата отиде при Филмовия фестивал „Мастер оф Арт“, единствения в Източна Европа Международен филмов фестивал за документални филми за изкуство.