fb
БългарияНовини

Издават новооткрити стихотворения, писма и документи на Яворов

2 мин.

Оригинални документи от 1912 г. на поета Пейо Яворов са били откупени от колекционера Христо Павлов и вече са притежание на Фондация “Яворов”. Сред тях има три неизвестни досега стихотворения с военна тематика, четири писма и девет требвания, съобщава доц. Милкана Бошнакова, ръководител на Българския исторически архив в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, цитирана от Dariknews.

„Всичките документи се оригинали, ръкопис, подписани от Пейо Яворов. Писмата са допълнително подпечатани, както и разписките, с печата на Цензурната комисия на Царство България, която действа по време на Балканската война. Всичките документи са от октомври 1912 г., когато Пейо Яворов е в Македоно-одринското опълчение като воевода на чета №15. Част от документите са издадени, докато той е временен кмет на Неврокоп“, разказа доц. Бошнакова.

Пламен Тотев, издател на книгата, която излиза на българския пазар с включени непознатите яворови произведения, разказа в студиото на “Култура.бг” по БНТ, че документите са били предадени за анализ още през лятото на 2019 г. Тяхната достоверност е била потвърдена чрез изследване на почерка, хартията и адресатите на писмата. Процедурата е отнела няколко месеца, след които е започнала подготовката на книгата „Непознатият Яворов“, която излиза от печат днес.

Според него откриването на стихотворенията е изключително важно, защото разбива мита за Яворов, който гласи, че поетът се е отказал “едва ли не ритуално от поезията след смъртта на любимата си Мина”.

Само едно от стихотворенията е озаглавено от самия автор – „На незнайни герой“. „Брат към брата“ е заглавието на друго от стихотворенията, дадено от доц. Бошнакова на база първата строфа. Третото стихотворение е посветено на битката и героите при Ножот от 1907 г.

Вижте няколко снимки на откритите документи (източник: БГНЕС)