fb
БиблиотекитеНовини

Изключителен международен интерес предизвика конкурсът за проект на новата библиотека на Варна

1 мин.
varna

Конкурсът за проект на новата библиотека на Варна предизвиква голям международен интерес, съобщава Дарик, като цитира главния архитект на общината Виктор Бузев.

За момента има около 400 ателиета и архитекти от САЩ, Китай, Русия, Латинска Америка и почти всички европейски страни, които са заявили участие.

Проектните предложения ще бъдат оценявани от 7-членно жури, в което ще влязат трима чуждестранни архитекти. Конкурсът предвижда награди за най-добрите проекти, като първата е в размер на 20 000 лева. Журито ще предложи на Община Варна три проекта. Те ще бъдат показани в изложба, подложени на онлайн гласуване и обществено обсъждане в морската столица. Очаква се победителят да бъде обявен на 30 ноември, а строежът да започне през новата година.

Новата сграда на регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ ще бъде първата изцяло нова библиотека, построена в страната през последните 40 години.

Предвижда се надземното застрояване да бъде с максимална разгъната застроена площ 18.5 хил. кв.м, подземен обществен паркинг на 3 нива за 350 автомобила с площ 11 хил. квадратни метра и капацитет за съхранение на близо 1.3 млн. библиотечни документа (при 866 хил. в момента). Обща инвестиция за осъществяване на сградата и околното пространство е 40 млн. лв.

Конкурсът е организиран със съдействието на Камарата на архитектите в България и архитектурната група WhATA.