fb
Ревюта

Роман, изтръгнат от корените на славянския фолклор

5 мин.

Изтръгнати от корен - Наоми НовикПрофесионалното ми изкривяване напоследък е такова, че когато се натъкна на изключително добре написана книга, се изпълвам с подозрения. Започвам да търся уловката. Настройвам ума си на честота „издирване на недостатъци“ и колкото по-дълго не ги намирам, толкова повече се страхувам от автора и произведението му – да не ме предадат точно когато съм свалила защитите си. Онези писатели, които не изневеряват на доверието ми до самия край, бързо си спечелват място на специалната ми лавица с фаворити.

От началото на 2016 г. не съм слагала нова книга на въпросната лавица. Сега обаче трябва да разчистя централно място за „Изтръгнати от корен“ (изд. „Екслибрис“) от Наоми Новик.

Романът на Новик е носител на награда „Небюла“ за 2015 г. и е част от набиращ популярност тренд. Условно го наричам „фолклорно фентъзи“, тъй като този тип истории черпят вдъхновение от славянската митология. Сред популярните примери са „Самодива“ на Краси Зуркова и трилогията „Гриша“ на Лий Бардуго, в които има съответно българско и руско влияние. Явно пазарът до някаква степен се е изтощил от вампири, върколаци, ангели и дракони и намира пристан сред не толкова универсалните, но не по-малко богати на фантастични сюжети източноевропейски поверия.

Авторката Наоми Новик е американка с литовски и най-вече полски корени. Ето защо в съвършено написаната „Изтръгнати от корен“ ще намерите много познато звучащи имена и приказни образи, сред които Бага Яга, отвличащият девойки Змей и мрачният, изпълнен с опасности Лес, в който главната героиня осъществява своята инициация. Е, с известни разлики, разбира се. Змеят не е огнедишащ звяр, а могъщ магьосник със свадлив нрав; главната героиня е далеч от образа на нежната и красива жертва на обстоятелствата, за която се съчиняват песни; Лесът не е просто гора, приютила редица плашещи създания, а сам по себе си представлява въплъщение на злото… Чекръкът на историята изкусно завива къделя от традиционни мотиви и модерните им интерпретации.

Наоми Новик

Наоми Новик (снимка: d.gr-assets.com)

Веднъж на десет години Змеят избира една девойка от селото на Агнешка и я отвежда със себе си в кулата накрай долината. Това е цената за защитата, която безсмъртният чародей осигурява на селяните срещу покварата на Леса. Никой не знае какво се случва на избраницата му през тези десет години, макар слуховете да се роят безспир. Малцина намират основание да се съмняват, че освен да му слугува, тя е принудена да му стане и любовница. Каквато и да е истината обаче, едно е сигурно  след изтичането на десетилетието заложницата ще бъде освободена от службата си, вече напълно променена, и завинаги ще напусне селото.

Змеят винаги взима най-красивата и сръчна девойка и всички са убедени, че тази година ще посочи благородната и златокоса Каша. Нешка вътрешно се е простила с най-добрата си приятелка и дори не допуска, че някоя толкова мърлява и непохватна като нея би могла да бъде предпочетена пред хубавица като Каша. Провинциалните й илюзии бързо биват разбити, когато не красотата, а нещо коренно различно и дълбоко спящо в същността й става причина да прекрачи прага на магьосническата кула и да опознае Змея така, както никой друг преди нея.

Това е всичката информация относно сюжета, която се скъпя да ви предоставя. „Изтръгнати от корен“ е изпипан самостоятелен роман (не мога да повярвам, че в ерата на безкрайните поредици още се срещат истории с обособено начало и край), поднасящ страшно много обрати и изненади, които заслужавате да откриете сами – повярвайте ми, струва си.

Изтръгнати от корен - Наоми НовикДве неща станаха причина така да се главозамая от книгата. Първото е прекрасният стил на Новик в изразителния превод на Ирина Манушева. Новик разказва приказка с бодли – богатият, сладкодумен език те отпуска и увлича, докато внезапно не ти пусне кръв и не ти напомни, че четеш история за пораснали деца (не мога да сдържа да не вметна, че има някои особено добри сцени „за пораснали“, които не очаквах да срещна точно в този тип роман…), чиито участници понякога вършат или стават свидетели на най-ужасни деяния.

Второто, което ме плени, са персонажите. Когато докосваш страниците, едва ли не усещаш топлината на плътта им. На толкова добре изградени образи последно попаднах в „Момиченцето с всички дарби“ и не мога да опиша радостта си от факта, че отново се натъквам на книга, чрез която изграждам истинска връзка с героите вместо да ги наблюдавам от разстояние като в зоопарк. Убедена съм, че мнозина читатели просто ще се влюбят в Змея от първата му отровна реплика. Агнешка и Каша пък ще спечелят уважението им малко по малко, с всяка колеблива, но смела крачка към зрелостта. Трети като Сокола и принц Марек докрай ще ги държат нащрек, за да не забравят, че всяко кралство се ръководи предимно от политически интриги, които могат да бъдат по-опасни от което и да е чудовище.

А от Леса всички ще сънуваме кошмари.

Ако до момента не е станало ясно, страшно много харесах тази книга и ви я препоръчвам без никакви резерви. Благодарна съм на „Екслибрис“, че отново уцелват право в десетката с поредната си нестандартна селекция и че са я пуснали „Изтръгнати от корен“ с оригиналната й корица. Липсваше ми старомодното читателско преживяване от една добре разказана и добре завършена история, чийто автор влага цялото си сърце и умение в това, което пише.

Не пропускайте да изгледате книжния трейлър на „Изтръгнати от корен“, най-вече за да се насладите на божествения глас на Змея. Дано скоро получим и филмов трейлър, имайки предвид, че „Уорнър Брос“ са закупили правата за екранизирането на романа, а за продуцент се спряга името на неповторимата телевизионна водеща Елън Дедженерис.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!